Kosovo Kurore
V mnohých článkoch sa píše o týchto sladkých guľkách, no dopracovať sa k receptom mi už ale dalo inak zabrať. Som však rada, že sa mi ich zopár podarilo preložiť, lebo je to naozaj zaujímavý dezertík 🙂
Na týchto 10 skúšobných guličiek som si zobrala
- 1 vajko
- necelú PL oleja
- necelú PL brandy
- citrónovú kôru z polky citróna
- 100g múky
Vajká, olej, brandy a kôru som si vymiešala dokopy a pridala múku. Vypracovala som si vláčne cesto, z ktorého som narobila menšie guľky, ktoré som vypražila pekne dozlatista.
Kým mi chladli na papierovej utierke, vzala som si do hrnca
- 150g medu
- 30g mletých mandlí
- 20g na drobno nakrájané sušené ovocie (marhule, slivky, hrozienka,…)
- citrónovú šťavu
- ja som si tam potom pridala ešte trochu soli, s ktorou to bolo top
Celú zmes som si pekne rozpustila a ešte horúcu som naliala na guľky v hrnčeku, v ktorom som ich nechala „marinovať“ minimálne 10 minút.
Ale potom som si ich už naozaj dala..
Guľky pekne nasiakli a zmäkli vplyvom medovej polevy, ktorá bola naozaj dobrá. Bolo to opäť niečo nové a zaujímavé. 🙂