Katkin všemír

Keiskuch

Klasický tvarohový koláč sa u nás robí s tvarohom, smotanou a vmiešanými vajkami. Takí Nemci zas s tvarohom a našľahanou šľahačkou spolu s našľahanými bielkami. No a Luxemburci ho pečú ako žĺtkový krém. A tento mi chutil úplne že najviac. Tak lahodný, krémový a nenormálne jemný… Božiiiinku

Na korpus

  • 250g hl.múky
  • 2PL cukru
  • štip. soli
  • 2čl PDP
  • 4PL mlieka
  • 125g masla

Na plnku:

  • 500g tvarohu (popr.pridať ricottu/mascarpone)
  • 4 žĺtka
  • 120ml šľahačky
  • 80g práš. cukru
  • štip. soli
  • šťava a kôrka z citróna
  • 1 čl vanilkovej pasty

Najprv som si vypracovala cesto a nechala ho zabalené vo fólii odpočívať hodinku v chladničke. Potom som ho pekne vyvaľkala a natlačila na spodok aj boky formy. Plnku som spravila iba jednoduchým zmiešaním všetkých ingrediencií. Tú som potom naliala do formy, ktorej spodok a boky som obalila do alobalu. Celé som to dala do vyššieho plechu, do polky zaliala horúcou vodou a šupla piecť na asi 45 – 50 minút do 160°C vyhriatej trúby. Upečený koláčik som nechala vychladnúť v pootvorenej trúbe a potom na noc do chladničky.

Na vrchnú omáčku som si vzala čerstvé jahôdky, ktoré som spolu s trstinovým cukrom, limetkovou šťavou aj kôrkou, čerstvou mätou jemne podusila a nechala vychladnúť. Potom som to pekne kydla na vychladený keiskuch spolu s kúskami čerstvých jahôd.

Tým, že vystali bielka, zvyknú spraviť snehovú pokrývku na vrchu, ktorá je pekná pevná a nadýchaná.. Tej mojej sa akosi nechcelo stáť 😀 Celá sa mi roztiekla, ale v kombinácii s ovocnou jahodovou omáčkou bola aj tak fantastastická. Navrch som už len naliala čokoládu a posypala pistáciami.

Možno nevyzerá ukážkovo, no ľudia… Všetky tie chute sa tak nenormálne dopĺňajú a je tak fantastický, že sme ho s Jankom celý zožrali… Nikomu sme nedali. Ani s fotením som sa moc neunúvala, lebo som ho proste chcela len jesť a jesť a jesť.