Keiskuch
Klasický tvarohový koláč sa u nás robí s tvarohom, smotanou a vmiešanými vajkami. Takí Nemci zas s tvarohom a našľahanou šľahačkou spolu s našľahanými bielkami. No a Luxemburci ho pečú ako žĺtkový krém. A tento mi chutil úplne že najviac. Tak lahodný, krémový a nenormálne jemný… Božiiiinku
Na korpus
- 250g hl.múky
- 2PL cukru
- štip. soli
- 2čl PDP
- 4PL mlieka
- 125g masla
Na plnku:
- 500g tvarohu (popr.pridať ricottu/mascarpone)
- 4 žĺtka
- 120ml šľahačky
- 80g práš. cukru
- štip. soli
- šťava a kôrka z citróna
- 1 čl vanilkovej pasty
Najprv som si vypracovala cesto a nechala ho zabalené vo fólii odpočívať hodinku v chladničke. Potom som ho pekne vyvaľkala a natlačila na spodok aj boky formy. Plnku som spravila iba jednoduchým zmiešaním všetkých ingrediencií. Tú som potom naliala do formy, ktorej spodok a boky som obalila do alobalu. Celé som to dala do vyššieho plechu, do polky zaliala horúcou vodou a šupla piecť na asi 45 – 50 minút do 160°C vyhriatej trúby. Upečený koláčik som nechala vychladnúť v pootvorenej trúbe a potom na noc do chladničky.
Na vrchnú omáčku som si vzala čerstvé jahôdky, ktoré som spolu s trstinovým cukrom, limetkovou šťavou aj kôrkou, čerstvou mätou jemne podusila a nechala vychladnúť. Potom som to pekne kydla na vychladený keiskuch spolu s kúskami čerstvých jahôd.
Tým, že vystali bielka, zvyknú spraviť snehovú pokrývku na vrchu, ktorá je pekná pevná a nadýchaná.. Tej mojej sa akosi nechcelo stáť 😀 Celá sa mi roztiekla, ale v kombinácii s ovocnou jahodovou omáčkou bola aj tak fantastastická. Navrch som už len naliala čokoládu a posypala pistáciami.
Možno nevyzerá ukážkovo, no ľudia… Všetky tie chute sa tak nenormálne dopĺňajú a je tak fantastický, že sme ho s Jankom celý zožrali… Nikomu sme nedali. Ani s fotením som sa moc neunúvala, lebo som ho proste chcela len jesť a jesť a jesť.