Katkin všemír

Karpatka, Mraky,…

Alebo aj veterník na plechu a iné podobné názvy tohto božského koláčika, na ktorý si už veľmi dlho brúsim zuby. Ešte v časoch, keď som bola viac v Karpatoch ako doma, či v práci, som spoznala tento skvost a zaprisahala som sa, že keď dostanem odznak, tak ho upečiem a osobne zanesiem pánovi z KST. Nakoľko ale vrcholila pandémia a potom som otehotnela, šlo toto všetko bokom. Ale ako sa vraví, všetko má svoj čas a ja som si konečne splnila môj malý sen 🙂

Tak na 2 pláty:

  • 250ml tekutiny (mlieko:voda – 50:50)
  • 120g masla
  • 200g múky
  • štip soli
  • cca 5 vajec

Na krém diplomat

  • 400ml mlieka
  • 1 bal. vanilkového pudingu
  • 3 – 4PL cukru
  • 250ml šľahačky
  • štip soli
  • kúsok masla
  • vanilka
  • pre autentickosť môžu ísť žĺtka, alebo celé vajká (nieje to ale nevyhnutné, keďže je to lenivý koláč)

Postup je jednoduchý. Najprv si spravím krém uvarením hustého pudingu, ktorý keď vychladne, spojím s vyšľahanou šľahačkou. Kým chladne puding, porobím cesto. Tekutiny so soľou a maslom rozpustím v hrnci, pridám múku a odpaľujem, kým sa mi nespoja do peknej nelepivej hmoty a na stenách hrnca sa vytvára aj taký cestový film. Prehodím túto voňavú guču do misy a miešaním ju ochladím. Postupne po jednom prihadzujem vajká za neustáleho miešania, kým nedostanem takú lesklú vláčnu konzistenciu a na vareške mi to spraví kvapeľ. 2 rovnako veľké pekáče vysteliem papierom, cesto rozdelím, stierkou natriem na celú plochu a šup do trúby. Tá je rozohriata na 200°C a po minútke stiahnem na 180°C a pečiem tak 20-30 minút. Trúba sa nesmie otvárať (aspoň tých 20 minút) a keď už chytajú pekný zlatohnedý odtieň, tak sú hotovko. Jeden plát ešte teplý postláčam, pretože naň pôjde krém, keď vychladne. Druhý plát si zas nakrájam na kocky a pekne naukladám navrch. Kopčeky sa môžu poliať čokoládou, karamelom, či len tak posypať práškovým cukrom. Mňam mňaaaaam