Katkin všemír

Kanafeh / kunafa

Sirupom nasiaknuté rôzne druhy dezertov sú na Balkáne veľmi tradičné a obľúbené. Korene týchto koláčikov, ako aj tohto, siahajú do Turecka a iných arabských krajín. Sranda, koľko čarovania tieto sirupy dokážu. Vždy som ochutnala dezert pred poliatím a fakt ten sirup robí zázraky. Úplne iná chuť… a moc dobrá, nakoľko sa snažím robiť sirupy z jemnejších pomerov.

Na tento koláč som bola veľmi zvedavá, nakoľko sa upečú pomaslené rezance kataifi so syrom a potom sa polejú sirupom s pistáciami. Tak pome na to.

Ja som si na menší pekáčik o veľkosti 12x25cm (forma na biskupský chlebík) vzala

  • 250g kataifi cestovín (strúhané filo cesto)
  • 150g roztopeného masla
  • 250g ricotty
  • 2ks mozzarelly (2x220g balenie)
  • hrsť pistácií
  • soľ
  • oranžová farba (tradične sa cestoviny farbia, ja som ale túto položku vynechala.. proste som zabudla)

Na sirup som si vzala

  • 125g cukru
  • 250ml vody
  • citrónová šťava s kôrou
  • 1čl ružovej vody

Ako prvé sa uvarí sirup, ktorý musí byť vychladnutý. Takže sa všetko nahádže do kastróla a varí sa asi 10 minút, kým jemne nezhustne.

Po uvarení sirupu sa ide na koláč. Cestovinky sa musia najprv poriadne rozvinúť a porozťahovať, aby boli pekne nadýchané. Pri práci s nimi však treba byť rýchly, lebo na vzduchu rýchlo schnú.

Potom sa poriadne premiešajú s rozpusteným masielkom (s farbivom) a polkou sa vystelie maslom vymazaný pekáčik. Potom sa dá vrstva syru akawi, ktorý sa ale môže zameniť mozarellou, alebo mixom ricotty s mozzarellou, nakoľko je ťažšie dostupný. Ja som si jednu nastrúhala do ricotty s troškou soli a natrela na cesto. Druhý syr som nastrúhala na vrch a celé to zakryla druhou polkou cestovín. Tie som ešte pokapala troškou masla a šupla piecť do zlatohneda, čo je tak asi pol hodinku pri teplote 180°C.

Po upečení sa dezert poleje sirupom, posype nasekanými orechmi a nechá stáť asi 10 minút, aby sa všetko pekne vsiaklo. No a potom sa vezme lyžica a dlabe sa ešte teplý…🤤

Je to absolútne božské!! Krémový ťahavý syr v príjemnom sladkocitrusovom náleve s chrumkavými pistáciami a šťavnatými cestovinkami nás proste dostal. Cesto sa dá v pohode kúpiť v Bratislave s ďalšími dobrotami, ktoré ešte budú potrebné.

Ak by ste sa k nim ale nedostali, skúsila som aj naše rezance 😀

Cestovinky sú trošku tvrdšie a tie vrchné sú chrumkavé, ale inak chuťovo tiež dobré. No úprimne s kataifi to prináša úplne inú ligu.😁