Katkin všemír

Kaiserschmarrn mit apfelmus

Tak a teraz sa vrátim do detstva. Šmórny, ako tomu doma hovoríme, je v preklade cisársky trhanec, ktorý pozná hádam každý. A kto nie, mal by. Je to mega dobré, rýchle a sýte. Preto sa hodí ako dezert po ľahšom obede, ale nám ho maminka robievala aj ako hlavný chod po sýtejšej polievke. Maminka často robila aj s krupicou, no teraz si vychutnám tú pravú nadýchanú verziu.

Na cesto:

  • kvalitnú neprilnavú hlbokú panvicu
  • 125g hladkej múky
  • 30g vanilkového cukru
  • 3 vajká (oddelené žĺtka od bielok)
  • štipka soli
  • 250ml mlieka
  • 20g rozpusteného masla + cca 25g masla na panvicu
  • 1-2 PL rumu
  • hrozienka – ja ich fakt nemusím, takže v mojich receptoch sa neobjavia.
  • práškový cukor na poprášenie

Tradične sa k trhancu podáva Apfelmus, čo je jablková omáčka. V podstate ide o jablkovú výživu, no najlepšia je, keď si ju uvaríte čerstvo s malými kúskami jabĺčok. Stačí tak pol kila očistených a nakrájaných jabĺčok + 2PL cukru + 40ml vody + pokapať citrónovou šťavou -> podusiť tak 15 – 20 minút, rozmixovať a prichutiť troškou škorice a vanilky.

Samotné cestíčko sa robí tak, že vyšľahám bielka s polkou cukru a soľou. Vymiešam si žĺtka s druhou polkou cukru, pridám mlieko a pokračujem v šľahaní. Potom pridám múku, poriadne zmiešam, až napokon jemne vmiešam vyšľahané bielka a roztopené maslo.

Na panvici si rozpustím maslo a vylejem toto nadýchané krémové cesto do rozpálenej panvice. Nechám ho trošku opiecť (pozor je veľmi citlivé a treba byť ostražitý, lebo má tendenciu pripekať, čo sa mi samozrejme potvrdilo) a potom ho po častiach otočím. Po chvíľke opekania ho začnem trhať varechami a opečiem do zlatova. Hotové trhance vyložím na tanier, posypem práškovým cukrom a podávam s jablkovou omáčkou.

Hoci mi trochu chytil, dezert bol i tak neskutočný a všetko sme s Jankom spráskali. Nám maminka k tomu dávala kompót, alebo čerstvé ovocie. Samozrejme aj taká zmrzlina, alebo šľahačka dodá tú správnu čerešničku.