Katkin všemír

Jabĺčkové ružičky na vanilkovom pudingu v náruči slaného karamelu.

Už pri jablkovej štrúdličke som písala o láske k jablkám s lístkovým cestom, v kombinácii s vanilkovým pudingom, zmrzkou, karamelom… Keď mi raz na návšteve u Norbiovcov priniesla Sandra prenádherné ružičky s týmto kombom, okamžite som sa zamilovala na prvý pohľad a absolútne na prvú chuť.

Odvtedy som ich robila nespočetne veľa krát. Či už na oslavy, sviatky, grilovačky, alebo len tak pre radosť. Tá prišla aj dnes, len s tým rozdielom, že som k nim chcela niečo pridať. Ha, ale ja som nerozhodná ženská a chcela som aj vanilkový puding aj slaný karamel. Doktore Frankensteine, uděláme si experiment… Spojíme ich!

Pekne krásne som si všetko nachystala na krém:

  • 4 – 5 lyžíc cukru (cca 120g plus mínus, podľa toho, kto ako má rád sladké)
  • tak asi pol deco vody
  • 80g masla
  • 200ml smotany na šľahanie
  • 750ml mlieka
  • 1 balík vanilkového pudingu
  • polka lyžičky soli

A potom na koláčiky:

  • Lístkové cesto
  • 2 – 3 jablká podľa veľkosti
  • marhuľový lekvár
  • trstinový cukor
  • škorica (pre lenivcov škoricový cukor)
  • 1 citrón citrón (pozdravujem Kraťa Kraťa)
  • vajko na potretie

Takže, najprv som si uvarila slaný karamel. Cukor som šupla do hrnca, zaliala vodou tak, aby sa cukor ponoril, ale neutopil. Nechala som ho slabým plameňom hriať a bublotať, pričom krúžením hrnca zároveň premiešavala. Keď sirup chytil karamelovú farbu, pridala som maslo a poctivo miešala do spojenia a zovretia. Vtedy prišla na rad šľahačka a opäť miešanie a miešanie až do zovretia. Pridala som soľ a vliala mliečko s pudingom. Po poslednom zovretí sa mi spravil karamelový krém, ktorý odpálil moje chuťové bunky do gastronomického orgazmu. Je to presne ten pocit, keď mám chuť aj na slané aj na sladké a dám si slané praclíky v čokoláde. A nie, nieje to ako instantný karamelový puding. Ani náhodou.

No a teraz k ružiam. Jabĺčka som si nakrájala na štvrtinky (pre nás blondsky: jablko prepolíme na polovicu a tú polovicu na dve polky. Vyberieme aj jadierka v strede). Nakrájala som ich na tenké plátky a hodila do misky s vodou spolu s vyšťaveným citrónom citrónom. Jabĺčka som šupla do mikrovlnky na 3 minúty, aby mi zmäkli.

Zatiaľ som si rozprestrela cesto a nakrájala na cca 4cm široké pásiky. Potrela som ich lekvárom, posypala cukrom a škoricou, ale vonkajší konček som natrela vajkom na zlepenie. Na jednu polku som oblúčikmi von naukladala filetované jabĺčka, prikryla ich druhou polkou cesta a zatočila smerom k ovajkovanému koncu. Myslím, že tieto ružičky pozná už asi každý. Ak si nemehlo ako ja a nechápeš to, kukni si video na nete 😀 Pečú sa cca 20 – 25 min na 180°C, ideálne v pekáči na muffiny.

Spojením týchto dvoch parťákov dôjde k takému foodpornu, až sa budete hanbiť, koľko toho spráskate.