Katkin všemír

Irish apple cake

Jablkový koláč podľa receptov írskych starých mám je opäť niečo, čo sa nedá len tak vynechať. Je úžasne vláčny, šťavnatý s chrumkavým crumble navrchu a poliaty famóznou vanilkovou polevou. No neni o čom…

Na koláč:

  • 160g múky
  • 50g cukru
  • 115g masla
  • 2 vajká
  • 1čl PDP
  • 1čl vanilkovej pasty
  • 3/4 čl škorice
  • št. soli
  • 3PL mlieka/sladkej smotany
  • 3 jablká, najlepšie sú granny

Na posýpku:

  • 95g múky
  • 20g ovsenných vločiek
  • 50g cukru
  • 80g masla
  • št. soli

Na polevu:

  • 3 žĺtka
  • 3PL cukru
  • 250ml mlieka (ja som náročná a dala som šľahačkovú smotanu)
  • 1 čl vanilkovej pasty

Najprv sa vyšľahá maslo s cukrom, ku ktorým sa pridajú vajcia s vanilkou. Potom sa vmieša múka, PDP, soľ, škorica a mlieko. Vymastí sa forma, do ktorej sa vykydne cesto, na vrch ktorého zapichávam plátky jabĺčok. Čiže jablká pochopiteľne najprv ošúpem a nakrájam na tenké plátky v tvare polmesiačikov. Na takto naaranžované jablká nasypem posýpku, ktorú si vyrobím iba ručným zmiešaním potrebných komponentov. Celé to dám piecť do 180°C vyhriatej trúby na cca 40 – 45 minút, do zlatohneda.

Vanilkovú polevu som už viackrát písala, ale v krátkosti. Kým sa mi zohrieva mlieko/smotana, vymiešam si žĺtka s cukrom a vanilkou. Horúce mlieko za stáleho miešania postupne vlievam k žĺtkam, čím ich temperujem, aby sa mi nespravila praženica. Následne to vylejem do hrnca a na miernom ohni neustále miešam, kým mi jemne nezhustne, ale nesmie to vrieť. Hneď to prelejem cez sitko do studenej misy (ideálne v ľadovom kúpeli) a mám hotovo.

Dobrú chuť!