Irish apple cake
Jablkový koláč podľa receptov írskych starých mám je opäť niečo, čo sa nedá len tak vynechať. Je úžasne vláčny, šťavnatý s chrumkavým crumble navrchu a poliaty famóznou vanilkovou polevou. No neni o čom…
Na koláč:
- 160g múky
- 50g cukru
- 115g masla
- 2 vajká
- 1čl PDP
- 1čl vanilkovej pasty
- 3/4 čl škorice
- št. soli
- 3PL mlieka/sladkej smotany
- 3 jablká, najlepšie sú granny
Na posýpku:
- 95g múky
- 20g ovsenných vločiek
- 50g cukru
- 80g masla
- št. soli
Na polevu:
- 3 žĺtka
- 3PL cukru
- 250ml mlieka (ja som náročná a dala som šľahačkovú smotanu)
- 1 čl vanilkovej pasty
Najprv sa vyšľahá maslo s cukrom, ku ktorým sa pridajú vajcia s vanilkou. Potom sa vmieša múka, PDP, soľ, škorica a mlieko. Vymastí sa forma, do ktorej sa vykydne cesto, na vrch ktorého zapichávam plátky jabĺčok. Čiže jablká pochopiteľne najprv ošúpem a nakrájam na tenké plátky v tvare polmesiačikov. Na takto naaranžované jablká nasypem posýpku, ktorú si vyrobím iba ručným zmiešaním potrebných komponentov. Celé to dám piecť do 180°C vyhriatej trúby na cca 40 – 45 minút, do zlatohneda.
Vanilkovú polevu som už viackrát písala, ale v krátkosti. Kým sa mi zohrieva mlieko/smotana, vymiešam si žĺtka s cukrom a vanilkou. Horúce mlieko za stáleho miešania postupne vlievam k žĺtkam, čím ich temperujem, aby sa mi nespravila praženica. Následne to vylejem do hrnca a na miernom ohni neustále miešam, kým mi jemne nezhustne, ale nesmie to vrieť. Hneď to prelejem cez sitko do studenej misy (ideálne v ľadovom kúpeli) a mám hotovo.
Dobrú chuť!