Katkin všemír

Hurmašice

Radi si pri telke chrumkáme rôzne sušienky, cookiesky a podobne. V Bosne a Hercegovine (ale aj v Srbsku) si túto bohumilú činnosť posvojili a ako inak, sušienky si pred tým zalejú agdou, čiže sirupom 😀 Sranda je, že mne to takto tiež celkom chutilo. Je to ako keď si sušienky pred jedením namáčame v čajíku, len tieto sú namočené v sladkom citrónovom sirupe. Vyskúšajte 🙂

Na sušienky (ja som robila polovičnú porciu z uvedených ingrediencií)

  • 200g múky
  • 1 vajko
  • 100g roztopeného masla + 2PL oleja
  • 1čl PDP
  • štipka soli
  • cukor je dobrovoľný. Niekto dal, niekto nie.. ja som dala za lyžicu😁

Agda

  • 300ml vody
  • 150g curku
  • šťava z 1 citróna plus celé kolieska

Vypracuje sa mäkké cesto, ktoré sa vyformuje do malých šulčekov. Tie sa jemne pritlačia na špeciálne formičky, ktoré keď nemáme, tak postačí aj pomúčené strúhadlo 😀

Tie sa naukladajú na pekáč a pečú pri teplote 180°C asi 20 minút.

Za ten čas si hodím vodu s cukrom, citrónovou šťavou a plátkami citróna do kastrólka a varím, kým sa mi cukor nerozpustí a nedosiahne teplotu 118°C. Sirup potom nalejem hneď na upečené, horúce sušienky a nechám vychladnúť.

Sú to veľmi chutné, šťavnaté koláčiky s príjemnou citrónovou príchuťou. Vôbec sa nedivím, že to takto robia. Asi aj ja budem 😀