Hurmašice
Radi si pri telke chrumkáme rôzne sušienky, cookiesky a podobne. V Bosne a Hercegovine (ale aj v Srbsku) si túto bohumilú činnosť posvojili a ako inak, sušienky si pred tým zalejú agdou, čiže sirupom 😀 Sranda je, že mne to takto tiež celkom chutilo. Je to ako keď si sušienky pred jedením namáčame v čajíku, len tieto sú namočené v sladkom citrónovom sirupe. Vyskúšajte 🙂
Na sušienky (ja som robila polovičnú porciu z uvedených ingrediencií)
- 200g múky
- 1 vajko
- 100g roztopeného masla + 2PL oleja
- 1čl PDP
- štipka soli
- cukor je dobrovoľný. Niekto dal, niekto nie.. ja som dala za lyžicu😁
Agda
- 300ml vody
- 150g curku
- šťava z 1 citróna plus celé kolieska
Vypracuje sa mäkké cesto, ktoré sa vyformuje do malých šulčekov. Tie sa jemne pritlačia na špeciálne formičky, ktoré keď nemáme, tak postačí aj pomúčené strúhadlo 😀
Tie sa naukladajú na pekáč a pečú pri teplote 180°C asi 20 minút.
Za ten čas si hodím vodu s cukrom, citrónovou šťavou a plátkami citróna do kastrólka a varím, kým sa mi cukor nerozpustí a nedosiahne teplotu 118°C. Sirup potom nalejem hneď na upečené, horúce sušienky a nechám vychladnúť.
Sú to veľmi chutné, šťavnaté koláčiky s príjemnou citrónovou príchuťou. Vôbec sa nedivím, že to takto robia. Asi aj ja budem 😀