Katkin všemír

Hjónabandssæla

Islanďania zrejme myslia na svoje zdravie, nakoľko ďalším tradičným reprezentantom tejto krajiny je „koláč manželskej blaženosti„, alebo „koláč šťastného manželstva„, ktorý je v podstate tiež taký fit koláčik. Táto šťastná svadba sa symbolicky pečie na svadby a musím povedať, že sme si veľmi pochutili, hoci sme museli kapku improvizovať.

Išla som podľa tradičných receptov starých materí a nachystala som si

  • 1h – 150g hladkej múky
  • 1h – 115g jemných ovsených vločiek
  • 1/2čl PDP a 1/2čl sódy bikarb.
  • 1 vajíčko
  • 130g masla
  • 70g cukru
  • ako plnka sa dáva uvarený džem z čerstvej rebarbory. Ak náhodou nieje, čo bol aj náš prípad, môže sa použiť jahodový. Tak som si uvarila v rendlíku balík mrazených jahôd s troškou cukru.

Ideálna forma na túto porciu je buď 25cm kruh, alebo pekáč 20x30cm

Celé je to v podstate jednoduché, lebo sa všetky ingrediencie na cesto spoja do jednej hmoty, ktorej 3/4 sa utlačí na spodok pekáča. Na to sa natrie vychladnutý džem a posype sa kúskami zvyšného cesta. Pečie sa to pri teplote 200°C asi 20-25 minútiek do zlatohneda a môže sa podávať so šľahačkou.

V modernejších verziách do cesta pridávajú kokos, orechy, kúsky čokolády,.. Proste kto má čo rád. Je naozaj výborný a maslo s vločkami sú síce navrchu príjemne chrumkavé, ale celkovo je koláčik mäkký, vláčny a ku kávičke, či čajíku absolútne dokonalý. Myslím, že si pochutia aj fitnessáci a diétne ladení ľudia, ktorí si ho môžu upiecť napr. s celozrnnou múkou a osladiť medom, sladidlom, či čo uznajú za vhodné.