Katkin všemír

Heljdopita

Pri zostavovaní rebríčkov sa mi občas stáva, že aj v sladkých zoznamoch sa ocitnú slané koláče, ktoré majú tak silné tradičné korene, že sú spomenuté vo všetkých gurmánskych rebríčkoch danej krajiny. Jedným z takýchto koláčov je aj táto hejdopita, ktorá je vrstvená pohánkovými palacinkami so syrovosmotanovou plnkou. A keďže robím sladký svet, urobila som samozrejme aj sladkú verziu.

Takže na palacinky

  • 100g celozrnnej pohánkovej hladkej múky
  • 150g pšeničnej celozrnnej hladkej múky
  • 3 vajcá
  • 250ml mlieka
  • 250ml sýtenej minerálky
  • štip. soli
  • 2PL oleja

Do nadýchaných a do bleďúčka vyšľahaných vajec som metličkou vmiešala ostatné ingrediencie a nechala 20 minút postáť. Potom som si narobila 10 palaciniek, ktoré majú byť troška hrubšie, čiže super, lebo ja iné aj tak neviem robiť 😀

Kým mi chladli palacinky, pripravila som si plnky. Na tradičnú slanú plnku ide:

  • 200g Kajmaku
  • 100g balkánskeho syra (keď chcete sladkú verziu, tak môžte dať miesto neho ricottu, tvaroh,… plus cukor)
  • 200g kyslej smotany
  • 2 vajká
  • + rozpustené maslo

Kajmak je taká vec, ktorá sa robí varením tučného mlieka, ktoré sa potom nechá 12 hodín vychladiť a tá kôrka, ktorá sa vytvorí na povrchu, sa precedí, jemne osolí a je hotovo. Ja som si taký ochutnávkový spravila a keď mi doviezla kolegynkina família z dovolenky ten pravý, sú chuťovo podobné. Ak sa vám nechce variť, tak chutí to presne ako zmiešané maslo s lučinou. Taká maslová smotanovosyrová chuť, ktorá je jemne slaná.

slaný balkánsky syr

No a už sa to len navrství, čiže palacinka, plnka, pokvapká sa rozpusteným maslom, to sa opakuje 10x a upečie pri teplote 190°C asi pol hodinku, do zlatohneda.

Koláč sa podáva vychladený, ale priznám sa, že mne studený moc nechutil. Za to keď bol ešte krásne teplý, tak to bola úplne iná poviedka. Bol taký šťavnatejší a plnku bolo viac cítiť. Studený koláčik bol hutnejší a viac bolo cítiť chuť pohánky. No niektorým zas chutil viac studený a odkrajovali si kúsok po kúsku 🙂 Niektorí Černohorci si zvyknú ešte ten slaný variant polievať medom alebo sirupom, čo je tiež veľmi zaujímavá chuť 😊