Halva či Helva, alebo Chalva/ Chałwa
Jednu túto sezamovú populárnu cukrovinku som si kúpila, ale úprimne ma vôbec neuchvátila. Taká sladká s horkým finišom. Ale jej popularita je tak extrémna, že ma fliaskala svojou prítomnosťou vo všetkých rebríčkoch. No jó, tak som si zohnala všetko potrebné a urobila som si vlastnú, domácu.
Po dôkladnom štúdiu som sa dopracovala k dvom základným receptom, ktoré u nich fičia.
Prvý je ako zloženie na etikete:
- hrnček cukru
- trocha vody
- hrnček tahiny
- hrnček pražených orechov. Ja som dala arašidy (a áno pekne solené)
Uvarí sa sirup (115°C), ktorý sa zmieša s tahini a orechmi, poriadne sa to celé spojí a nechá stuhnúť v chladničke, ideálne vo forme vystlanej papierom na pečenie. Chuťovo to bolo tak sezamovo sladké, ale vôbec som necítila tú nepríjemnú horkosť a sladkosť bola príjemne vyvážená slanými arašidmi. Takže za nás doma, áno toto môže byť. 🙂
Druhý recept sa svojou farbou a konzistenciou viac podobobal kupovanej, ale chuťovo bola úplne iná, pretože do nej pridávajú sušené mlieko.
- 250ml tahini
- 300ml sušeného mlieka
- 200ml práškového cukru
- 250ml pražených orechov (arašidy, mandle, pistácie…)
- podľa chuti soľ
- radi si pridávajú aj kakao
Všetko sa zmieša dokopy, upatle vo forme a šupne do chladničky.
Chutilo to s tým mliekom veľmi príjemne a lahodne. Síce trošku prebíjalo chuť sezamu, ale ako taká cukrovinka nám to tiež veľmi chutilo.
No najviac nám to sedelo, keď sme si z oboch odštipli a naraz dali do úst. To bolo top 😀
A teda aj tá kupovaná, ktorá nám vôbec nechutila😅