Katkin všemír

Gundel palacsinta

Palacinky. Kto neľúbi toto úžasné, na masle opečené cesto, plnené plnkami od výmyslu sveta a chutí? Lebo ja poznám len dva typy ľudí: Milujem palacinky a som závislý na palacinkách. Preto sú v popredných rebríčkoch v skoro každej krajine, líšia sa len ich názvy, prípravy či plnky. Jednou z najpopulárnejších verzií sú palacinky podľa Jánosa Gundela (pôvodne Johannesa, ktorý prišiel do Maďarska za rodinou v roku 1857). A ich obľúbenosť ma vôbec neprekvapuje, lebo obsahujú všetky typické maďarské ingrediencie: orechy, rum, čokoládu a šľahačku.

Cestko podľa ich receptu na cca 8-10 palaciniek (kto ako tenké dokáže. Ja neviem robiť palacinky, tak ich mám hrubšie 🤷‍♀️):

  • 150ml mlieka
  • 50ml sódy
  • 100g hladkej múky
  • 1ks vajko
  • štipka soli
  • vanilka
  • 1-2PL oleja + na panvicu

Plnka:

  • 120g vlašských orechov, mletých na jemno aj na hrubšie.
  • 100ml šľahačkovej smotany
  • 50ml rumu (ak nechcete rum, môžte dať pomarančovú šťavu. Tú tam vlastne môžte dať aj tak)
  • 60g cukru
  • 1čl pomarančovej a 1čl citrónovej kôry
  • 1/2 čl škorice
  • v pôvodnej receptúre lekvár nieje, ale niektorí si tam dávajú marhuľový. Je to potom ako palacinkové zserbó s rumom)

Čokoládová zalievka:

  • 50g čokolády
  • 2 žĺtky (alebo trošku škrobu)
  • 125ml mlieka
  • 15g masla
  • 40g cukru
  • 1čl kakaa
  • 1čl rumu

Plus šľahačka a nasekané orechy na ozdobu.

Do vymiešaných tekutín s vajkom, zľahka a postupne po častiach preosievam múku. Cesto neustále miešam, kým sa všetky komponenty pekne spoja. Potom cesto prelejem cez sitko, aby bolo hladké a nechám aspoň 20 minútiek postáť.

Za ten čas si spravím plnku: Všetky ingrediencie nahádžem do hrnca a chvíľku povarím, kým mi nevznikne mäkká roztierateľná masa, ktorú dám do misky vychladnúť.

Taktiež si uvarím aj čokoládičkovú zálievku. Mlieko, maslo a cukor kydnem do kastróla a na miernom ohni všetko rozpúšťam až do spenenia. Vtedy pridám čokoládičku a metličkou miešam, kým sa nerozpustí. Potom pridám kakao a žĺtka, a opäť miešam, kým mi nevznikne hladký krém, do ktorého nakoniec pridám rum. Len nie všetkým deťom chutí rum, tak nechám na Vás, či a koľko ho tam dáte. Ja ulievam do dezertov Jankove rumy, lebo tuzemák fakt nie. Taktiež mi celkom šmakuje v dezertoch koňak 😅.

Teraz sú na rade palacinky, ktoré po upečení nechám trošku vychladnúť. Dezert sa podáva tak, že sa palacinka potrie orechovou plnkou, zloží, poleje čokoládovou polevou a podáva sa so šľahačkou zdobenou orechami.

Gundel si to dobre vymyslel. Všetko to tak dobre pasuje. A potom som si aj ja pridala marhuľkový lekvár a fakt odporúčam😁