Katkin všemír

Galapian cantaloupe tart

Tento úžasný mandľový koláčik vytvoril Alain Bouchard v 90.tych rokoch v Galapii, no svoju popularitu si presadil najmä v Monackej kuchyni. Popravde si ju presadil aj v tej našej, nakoľko je to príjemne sladký koláčik so šťavnatou, bielkovomandľovou striedkou, na chrumkavom korpuse, nesúcom kandizovaný melón cantaloupe. Zaklincovaný je mandľovými lupienkami s maraschino, potretými medovou glazúrou. No poďme na to!

Na korpus tartu s veľkosťou 24cm:

  • 150g múky
  • 20g cukru
  • 100g masla
  • 20g mletých mandlí (mand.múka)
  • 1 vajo

Plnka:

  • 4 bielka
  • 40g práš. + 2PL kryšt. cukru
  • 100g mletých mandlí
  • kúsky kandizovaného melónu cantaloupe
  • maraschino čerešne (alebo aspoň kompótové)
  • lupienky mandlí

medová glazúra:

  • 1PL horúcej vody
  • 1PL medu

Najprv som si vypracovala krehké cesto, ktoré som vyvaľkané natlačila rovnomerne do formy, zakryla fóliou a šupla na hodinku do chladničky. Keď prešiel tento čas, začala som šľahať bielka so štipkou soli a postupne som prisýpala kryšt. cukor. Keď som mala sneh krásne pevný, jemne som do neho vmiešala zmiešané mleté mandle s práškovým cukrom. Vybrala som si tart, na ktorý som naukladala kandizovaný melón a celé to naplnila mandľovým snehom. Nakoniec som navrch naukladala čerešne s lupienkami mandlí do tvaru kvetiniek. No a už som to len šupla do 180°C vyhriatej trúby a piekla 20-30 minút do zlatista. Asi 5 minút pred koncom, som ho potrela medovou polevou a dala dopiecť.

Šťavnatý, mäkký koláčik v chrumkovom korpuse s ovocím nám priniesol dokonalú prímorskú exotiku, ktorá nám vyčarila úžasný chuťový zážitok.