Katkin všemír

Fougasse Monégasque

Fougasse ako taký, sa pečie na mnoho spôsobov, predovšetkým na slano so syrom, bylinkami, olivami a pod. Existuje však aj jeho monacká verzia, ktorá je tu veľmi obľúbená. Koláčik vás zavedie rovno do centra tejto oblasti s jej typickými vôňami a chuťami.

Na tieto 4 pokusné disky som si zobrala

  • 20g mandľovej múky
  • 100g hladkej múky
  • 30g masla
  • 10g droždia (+trocha vody)
  • 20ml bieleho vína
  • 15ml olivového oleja
  • 10ml vody z kvetov pomaranča
  • štip. soli
  • 20g cukru
  • 2g anízu
  • citrónovú kôru

na vrch:

  • lupienky mandlí a píniové oriešky
  • biele dražé
  • aníz v cukre ružovej a bielej farby – toto som nezohnala, tak som posypala farebnými cukrovými ozdobami a anýzom. Veď vo výsledku vznikne tá istá chuť…🤔

Cesto sa vypracuje ako klasicky kysnuté, ktoré sa nechá hodinku aj dve kysnúť. Následne sa vyvaľká na veľmi tenko a je už na každom, koľko a akých veľkých sušienok chce. Tie sa posypú všetkým spomenutým a nechajú sa ešte pol hodinku rásť. Potom sa už len pečú v 200°C horúcej trúbe asi 10-15 minút.

Poviem tak, že na také sladké chrumkanie pri telke sú úplne peckové. Úprimne aníz nemám rada, ale v týchto kombináciách s vodou z kvetov pomaranča a citrónovej kôry, mi paradoxne chutil. A hlavne sa mi páči, aké sú sušienky farebne veselé.