Katkin všemír

Flija

Je tradičný koláč, ktorý je v Kosove tak polpulárny, že má svoj vlastný deň – 18. marca. Vtedy sa pozývajú rodiny, priatelia a spoločne si ju pečú. Majú na to také špeciálne pekárne zvané sač, v ktorom striedavo vrstvia cesto podobné palacinkovému, spojené smotanou a masielkom.

Oni si cesto robia z kila múky… pomery na 100g múky sú:

  • 100g múky
  • cca 100ml vody
  • 1PL oleja
  • soľ

na medziposchodia:

  • 20g roztopeného masla
  • 50 ml kyslej smotany (popr. jogurtu)

Ak máte Balkánske korene a doma disponujete sačom, tak si ho nachystajte. My ostatní si nastavíme 200 – 250°C horný gril a pustíme sa do príprav.

Podľa veľkosti pekáča si odvážim a zmiešam všetky potrebné suroviny na cesto a na poter. Pekáč poriadne potriem olejom a cesto nalievam lyžicou s rovnakoširokými medzerami. Pekáč sa šupne na 5-10 minút podľa trúby, kým nechytí jemne zlatavý odtieň. Potom sa naleje cesto do medzier a opäť trúba. Po každom vybratí sa potrie cesto maslovou smotanou a opäť cesto, trúba… plátky musia byť pekne zlatohnedé s typickými tmavšími grilovanými fliačkami.

Flija sa podáva naslano ako príloha k mäsu, či zelenine, či len tak so syrom, či s jogurtom, alebo nasladko poliata citrónovým sirupom s medíkom. Ja som spravila pomarančový sirup a bolo to fakt super. Chrumkavá kôrka a to mäkkučké vnútro s príjemnou maslovosmotanovou chuťou nás veľmi potešila.