Figolla
História tohto fantastického koláčika siaha zrejme až do starovekých sicílskych koreňov (od slova fugulina – figúra) a okrem náboženských účelov ( dar za úrodu, plodnosť, pokoj bohyni Astarte, ktorej úloha bola kombinovaná ako nebeská a zemská matka), sa piekli aj ako symbol víťazstva nad votrelcami, ako boli napr. Turci. V dnešnej dobe sa zachoval ich náboženský charakter a tradične sa pečú na Veľokonočnú nedeľu v tvaroch, ktoré symbolizujú katolícku vieru. Upečené a bohato zdobené koláčiky sa potom darujú deťom, rodinám a blízkym priateľom. A ja som sa do nich totálne zamilovala 😍
Na týchto pár srdiečok som si vzala
- 150g múky
- 75g masielka
- 20g cukru
- nastrúhanú citrónovú kôru
- štipku soli
- vanilku
- 1 žĺtok
Na najlepšiu marcipánovú plnku (úplne akurát sladkú)
- 40g práš. cukru
- 80g mletých mandlí
- 1bielko
- 5 kvapiek mandľového extraktu
- citrónová a limetková kôra
- trochu citrónovej šťavy
Postup je veľmi jednoduchý. Cesto som si vymiešala spojením všetkých ingrediencií a uložila do chladničky odpočívať. Za ten čas som si vyrobila mandľovú plnku, taktiež zmiešaním všetkých ingrediencií a tiež som ju zabalenú vo fólii uložila do chladu.
Keď prešla asi hodinka, začala som kúzliť. Cesto som si rozvaľkala na 2 pláty hrubé cca 1 – 1a pol cm a vyrezala tvary. Najčastejšie sa robia ryby, kríže, hviezdy, srdiečka… A tak som si také vykrojila aj ja. Niekedy robia iba jeden veľký koláčik a formy si jednoducho urobia napr. z papiera.
Polovicu plátkov som naplnila plnkou a prikryla druhým plátkom (kraje sa musia poriadne spojiť a vytvoriť pekný celok).
Koláčiky sa pečú pri teplote 180°C cca 20-30 minút podľa veľkosti do zlatista.
Po vychladnutí sa zdobia buď čokoládovou, alebo cukrovou polevou a posýpajú rôznymi ozdobkami. Ja som si tie moje srdiečka poliala bielou a tmavou čokoládou a ozdobila cukrovými srdiečkami.
Chrumkavý sušienkový obal s vláčnou citrusovou mandľovou plnkou a čokoládovou polevou, je presne to, čo jednoducho na sviatky musí byť! A ešte k tomu sú také krásnučké 😍🥰