Eton mess
Ak by som si mala vybrať zo všetkých týchto VB dezertov ten najlepší, tak je to bez najmenšieho zaváhania tento anglický neporiadok. Akože, jahody, šľahačka a pusinky zmiešané do akéhosi bordelu, sú spolu absolútne dokonalé. Milujeme ho a sme na ňom závislí.
Prvá písomná zmienka pochádza z r. 1893 a všeobecne sa predpokladá, že pochádza z Eton Collage, kde sa podával na každoročnom kriketovom zápase proti žiakom Harrow school. Jeho popularita v tejto tradícii je však natoľko veľkolepá, že sa podáva asi na všetkých kriketových hrách vo vyššej spoločnosti. Tak sa poďme tváriť vznešene a nechajme sa opantať touto svetoznámou dobrotou.
Na pusinky:
- 125g bielok (cca zo 4 vajec)
- 250g cukru
plnka:
- 500ml šľahačky
- 500g čerstvých jahôd
- vanilka
Najprv si pekne metličkou miešam bielka s cukrom v parnom kúpeli, kým sa cukor nerozpustí. Následne ich šľahám na plných obrátkach asi 8 minút do pevného snehu. Vezmem si cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a striekam si na plech s papierom pekné kopčeky. Podľa veľkosti ich suším v trúbe s ventilátorom na 80°C cca 90 – 120 minút (podľa veľkosti). Proste kým sa neodlepia z papiera. Ja ich nechávam ešte po upečení vo vypnutej trúbe dosušiť.
Zatial si vezmem polovicu jahôd, ktoré uvarím, precedím cez sitko, pridám vanilku a nechám chladnúť. Druhú polku jahôd si nakrájam na menšie kúsky. Nakoniec si vyšľahám šľahačku a keď mám všetky komponenty pripravené, idem vrstviť.
Do misky si dám šľahačku, do ktorej jemne vmiešam nalámané kúsky pusiniek.
Celé to polejem jahodovým pyré a posypem kúskami čerstvého ovocia. Toto zopakujem aj druhý krát a na záver to môžem posypať lupienkami mandlí.
Zobrala som aj do práce v takýchto chutných fľaštičkách
Vynikajúci je aj s parížskou šľahačkou