Katkin všemír

Eszterházy torta

Vrámci projektu sa do rebríčka hrnula aj táto tortička upečená budapeštianskymi cukrármi, ktorí ju pomenovali po kniežati Pavlovi III. Antonovi Es(z)terházy de Galántha, z dynastie Esterházyovcov a diplomatovi Rakúskeho cisárstva. Priznám sa, dlho som sa chystala na túto Rakúsko-Uhorskú dobrotu a fakt, že som ju v priebehu mesiaca piekla 3x hovorí asi za všetko. Priatelia, ponúkam Vám autentický recept, ale aj ten môj, vyšpičkovaný do našich chutí 😊

Takže ten autentický: skladá sa z 5-6 plátov 20-23cm. Recept na 6ks po 20cm:

  • 10ks bielkov (330g)
  • 330g kryšt. cukru
  • 330g mletých orechov – pôvodné mandle boli nahradené vlašskými orechami
  • 1 kopcovitá PL múky (30g)
  • štipec soli

Krém:

  • 10ks žĺtkov
  • 400ml mliečka
  • 40g ZK (1ks zlatý klas)
  • 1-2 PL cukru
  • 150g masla
  • za hrsť mletých orechov
  • vanilka
  • 1PL rumu

Marhuľový lekvár

Vrchné zdobenie: Buď robia z fondánovej polevy, alebo z bielej čokolády a plus tmavá čokoláda. Ja odporúčam tú bielu čokoládku, ideálne ako ganache, nakoľko sa pri krájaní neláme.

Na boky sa dávajú buď mleté orechy, alebo lupienky mandlí.

Postup:

Štandardne začínam krémom, nakoľko musí chladnúť. Vymiešam si žĺtky s cukrom, ZK, vanilkou a troškou mlieka. Zatiaľ dám vrieť mliečko a keď začne peniť, pomaly ho za neustáleho miešania vlievam do žĺtkovej zmesy. Po temperovaní nalejem celý puding naspäť do rendlíčka a uvarím hustý puding, do ktorého zamiešam rum a orechy. Krém prikryjem fóliou a nechám vychladnúť do izbovej teploty. Taktiež nechám odležať aj masielko, aby sa mi nezrazili, keď ich spolu vyšľahám.

Kým sa tak deje, vrhnem sa na pečenie korpusu. Bielka so soľou a postupným prisýpaním cukru vyšľahám do pevného snehu, do ktorého jemne vmiešam mleté orechy s múkou. Na papier na pečenie si nakreslím 20cm kruhy a rovnomerne ponatieram sneh.

Korpusy pečiem asi 12 minút na spodnej mriežke pri teplote 170°C. Nechám pár minút vychladnúť, otočím a stiahnem papier. (Pre ľahšiu manipuláciu som si korpusy od seba odstrihla)

Mám také šikovné okrúhle okrajovátko, ktorým si orežem korpusy, aby boli krásne rovnako veľké a okrúhle. Keď ich mám nachystané a vychladené, krém vyšľahaný, započnem skladačku. Vrstvím korpus a krém, s tým, že posledný vrchný korpus otočím dolu hlavou a natriem marhuľovým lekvárom. Natriem aj boky (krémom zmiešaným s troškou lekváru) a šupnem do chladničky na hodinku. Potom už len natriem navrch bielu čokoganache, s vreckom načmáram ornamenty s tmavou čokoládou, špáratkom urobím vzor a hotovo 😁. Nakoniec len napatlem orechy na natretý bok a nechám pekne tuhnúť do ďalšieho dňa.

Z polovičnej dávky si viete spraviť aj takú chutnú malú 12 centimetrovú nedeľnú verziu 🙂

Môj vyšpičkovaný receptík:

5x20cm pláty:

  • 8ks bielkov (240-250g), toľko isto gramov cukru a toľko isto gramov mletých mandlí.
  • 25g hl. múky
  • štipka soli

krém:

  • 8ks žĺtkov
  • 400ml mliečka
  • 40g vanilkového ZK
  • 1PL cukru
  • štipka soli
  • kúsok masla
  • 1-2 PL Amaretta, alebo kvalitného rumu, likéru či koňaku
  • 250g mascarpone
  • 50g čokolády + 50ml šľahačky (čokoganache do krému)
  • marhuľový lekvár (ale dobré to je aj s jahodovým)

Navrch čokoganache, veľmi dobré a pekné je to aj s ruby čokoládkou. Za vyskúšanie stojí aj tenký plát kvalitného marcipánu🤔🤤

Krém sa robí rovnako, s tým, že polku som vymiešala s čokoládovou ganache a urobila som taký dvojfarebný. Veľmi nám to tak chutí. Lekvárom som natrela spodný, stredný a vrchný plát, aby to bolo sviežejšie. Tortičku som dozdobila Vašim Veličenstvom šľahačkou a schuti sa do nej pustila 😀