Katkin všemír

English trifle (maličkosť)

Ako sme už papali v Škótsku ich tradičný Cranachan, vo všeobecnosti sú tieto vrstvené pohárikové dezerty veľmi populárne a obľúbené v celej Británii a Írsku. Trifle má tiež svoju históriu, ktorá siaha až do 16. storočia, kedy sa podával ako sladký krém. V 18.storočí sa k nemu pridalo ovocné želé a v 19. storočí nadobudol dnešné kontúry. Tvoria ho piškóty namáčané zvyčajne v cherry, ovocné želé, ovocie, vanilkový puding a šľahačka. Moderné recepty sú samozrejme obohatené rôznymi variáciami a chuťovými doplnkami. Ja som si spravila taký ten tradičný a hrooooozne mňamkový.

Tak poďme vrstviť:

Na spodok idú piškóty, namáčané v cherry, sladkom víne, alebo likéry. Kto má čo rád. Piškóty môžu byť tiež podľa chuti. Niekto si upečie vláčne piškótové cesto, alebo sa vezmú klasické detské, poprípade lady fingers. Ja som si namočila tie moje do višňového likéru.

Na piškóty ide ovocné želé, alebo džem. Ja som si uvarila jahodový z polky balíka mrazených jahôd, pridala trošku cukru a zahustila lyžičkou kukuričného škrobu. Vychladnutý džemík som spolu s kúskami čerstvých jahôd navrstvila na piškóty.

Na ovocnú vrstvu som naliala vanilkový puding. 1balík som uvarila v 600ml mlieku, aby bol trošku tekutejší, spolu s 3 PL cukru a 1 čl vanilkovej pasty.

Nakoniec som to celé prikryla kopou šľahačky. Tá sa zdobí kúskami čerstvého ovocia, opraženými plátkami mandlí a podľa chuti aj nastúhanou čokoládou.