Katkin všemír

Dreikönigskuchen

Mäkkučké buchtičky tohto kráľovského koláča siahajú až do dávnych čias stredoveku a prvé písomné zmienky pochádzajú z r. 1561, v ktorých sa píše o zapečenej fazule, či minci v kráľovskom koláči. Tradične sa do cesta vmiešala buď spomenutá minca, fazuľa, figúrka, alebo mandľa. Ten, kto ju vo svojej buchtičke nájde, stáva sa kráľom rodiny a celý deň nosí korunu. Koláč sa pečie na troch kráľov, 6. januára a každý člen rodiny môže spapať iba jednu buchtičku.

Receptov na kysnuté cesto je tu dosť a myslím, že každý má už to svoje. Ak nie, tak moje je tu:

500g múky, 60g cukru, kocka droždia, 60g masla, 20g oleja, 200ml mlieka, 150ml šľahačky, štipka soli. Plus do cesta ide ešte citrónová a pomarančová kôra, môžu sa pridať aj hrozienka, alebo kúsky čokolády. Ja som si pár buchtičiek naplnila džemom, lebo to tak proste ľúbime. No a samozrejme niečo pre kráľa, preto som tam dala ešte jednu mandľu.

Spraví sa teda 8 buchiet + jedna stredná, ktorá je väčšia. Nechajú sa opäť kysnúť, potrú sa vajkom, posypú plátkami mandlí a celé sa to pečie pri teplote 180°C asi 30 minút. Moja marha to zvládla už za 20.

Nakoľko som išla do bubliny, koláč som si celý zabalila a hľadala kráľa medzi kolegami. Nezabudla som ani na korunku…

No a víťazom sa stal náš JULO!!