Katkin všemír

Dánske sušienky

Okrem Dánskeho pečiva sú vo svete populárne aj ich sušienky. Je ich niekoľko druhov, ako sú napríklad brunkager, pebernødder, jødekager, no ja som si upiekla kammerjunker a najobľúbenejšie vaniljekranse.

Kammerjunker

Sú to dvakrát pečené sušienky s úžasnou chrumkavou chuťou a majú v Dánsku svoje dôležité postavenie, nakoľko sú podstatnou súčasťou tradičného letného dezertu koldskål, ktorý budem robiť zajtra.

Na cesto potrebujem:

  • 250g hl. múky
  • 2čl PDP
  • 70g cukru
  • 100g masla
  • 1 vajko
  • vanilka
  • 50ml mlieka
  • citronová kôra
  • št. soli
  • 1/2 čl kardamonu

Všetky ingrediencie sa spoja dokopy, ako pri výrobe krehkého cesta. Potom si spravím asi 2 cm hrubý šulec a krájam kúsky, z ktorých si vyrobím také 2cm veľké guľky. Tie položím na plech s papierom na pečenie a prstom do nich spravím malé jamky. V trúbe s T 180 °C ich pečiem asi 8 minút a vyberiem. Sušienky vodorovne rozrežem na polovice a reznou stranou dole ich položím späť na plech. Opäť ich šupnem do trúby a dopekám ďalších cca 8-10 minút. No a máme hotovo.

Vaniljekranse

Tieto absolútne obľúbené sušienky, ktoré žerie celý svet, nie sú nič iné, ako naše strojčekové pečivo, ktoré si pečieme doma na sviatky. Je jemné, fantastické, dokonalé.

Na pár kúskov som si zobrala

  • 250g múky
  • 80g mletých mandlí
  • 100g cukru
  • 200g masla
  • 1 vajko
  • vanilka
  • št. soli

Mäkké masielko si vyšľahám s cukrom do bledého krému, do ktorého všľahám vajko. pridám múku, mleté mandle, soľ, vanilku a celú hmotu vložím do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Inú možnosť som nemala, keďže strojček ani nič podobné na to nemám. Ani tak veľkú špičku som nemala, takže som robila skôr takéto slíže a hromádky…

Chuťovo však boli i tak fantastické. Tak krehké, jemné, vanilkové.. No úžas! Jaj a piekla som ich pri teplote 180°C asi 8-10 minút (tenšie kratšie) do takej bledej krémovozlatkavej farby. Niektorí si ich pred pečením, alebo aj po pečení, zvyknú posypať kryštálovým cukrom.