Katkin všemír

Dampfnudeln

Parené buchty sme tu už mali a nie raz… Nemci majú tiež túto ich tradičnú klasiku pomaly ako národné jedlo, no spôsob prípravy je oveľa inší. Jednak ich tradične robia bez plnky (samozrejme robia aj s, ale teraz sa bavíme o tradičnej príprave), no hlavne sa dusia na masle, čo si pýta hneď vyskúšať tento experiment.

Na pár buchtičiek:

  • 250g múky
  • 125ml mliečka
  • 2PL cukru
  • 10g čerstvého droždia
  • 30g masla
  • 1 vajko
  • št. soli

Na parenie:

  • asi 3 PL masla, alebo oleja, alebo masti
  • asi 200-300ml vody (podľa veľkosti kastróla, či panvice)
  • niektoré recepty dávajú miesto vody mliečko, popr. mlieko so šľahačkou. Ja som najprv skúsila s vodou.

Na šodó

  • 250ml bieleho vína
  • 50g cukru plus balík vanilkového
  • pôvodne 4 žĺtka, ale časom sa začali dávať 3 celé vajká. So žĺtkami je to krémovejšie, s celými zas nadýchanejšie ako ľahký mousse.

Kysnuté buchtičky sa vypracujú klasicky, ako to robíme aj my. Do hrnca, alebo hlbšej panvice sa dá maslo, alebo olej, naleje sa voda s troškou soli (alebo mlieko) do 1cm výšky a keď začne vrieť, vložia sa buchtičky, prikryjú sa vekom a takto sa pekne dusia asi 20 minút na strednom ohni. Keď sa voda odparí, opečie sa spodok do zlatohnedej chrumkavej kôrky, čo je pre ne typické. Inak sú chuťovo mäkkučké ako klasicky parené. Mňa osobne tento spôsob prípravy hneď chytil a robím takto aj knedľu.

Tradične sa k nemu podáva vanilkový creme anglaise, ktorý sme robili v Rakúsku, alebo táto úžasná vínová pena – šodó. Najprv sa za studena rozšľahá víno s vajcami a cukrom. Potom sa ďalej metličkou mieša nad v parnom kúpeli, až kým neprestane peniť a začne jemne hustnúť. Trvá to trošku dlhšie, ale stojí to za to. Jaj a nesmie sa variť!

Šodó je veľmi obľúbené na polievanie kysnutých či piškótových koláčikov, palaciniek, či lievancov.

No a k takto poliatym dampfnudeln sa ešte s obľubou podáva kompót.