Cviklový browncheese s ricottou
Poprosila som tatina, aby mi kúpil cviklu do šalátu. Milujem tie varené, vákuovobalené cvikle, ktoré šetria prácu a čas. Robím z nich nátierky, šaláty, prílohy… čokoľvek. Vrátim sa ale k tomu tatinovi. Kúpil 1 a pol kila tejto dobroty, lebo bola v akcii. „Veď to sa zje a šak niečo s ňou určite vymyslíš“. Minule to bol napr. šalátik s cattage cheesom a vareným vajíčkom, posypaný jarnou cibuľkou. No a dnes som mala chuť na koláčik. Taký poriadny čokoládový – ideálne šťavnaté brownies. Ten som už v minulosti robila na rôzne fitness verzie. Napríklad fazuľové

Alebo batatové s avokádovým krémom, ktorý chutil ako termix

A dnes bude cviklové. Nakoľko sme s mamkou v akejsi diéte, tak je pre zdravé mlsanie naprosto ideálne. Dala som do neho tekvicovú múku, ktorá má vysokánsky obsah bielkovín (na 100g až 56g a len 4g sacharidov). Zvyšok tvorí kvalitná čokoláda a cvikla.

Tak poporiadku:
- 500g varenej cvikle
- 50g tekvicovej (alebo inej) múky
- 2 lyžice kakaa
- 150 – 200g cukru (použila som xylitol, čo je prírodné sladidlo, ale smelo vystačí aj medík či hocičo, čo je sladké. Ja by som tam najradšej dala milované salko)
- 100g masla
- 4 vajká
- 2 tabuľky čokoládičky
Na krém:
- 250g ricotty (tiež má vynikajúce hodnoty a bielkovinky)
- 1 kelímok kyslej smotany
- vanilka
- dala som agáve sirup ale sladenie si už každý prispôsobí podľa chuti a možnosti
- našľahala som do toho polku šľahačky, čo bola načatá, lebo diéta nediéta, nenechám bohyňu šľahačku skysnúť opustenú v chladničke.
Ako prvé som si rozmixovala cviklu do krémového pyré, ktoré som potom zohriala v kastróle. Do teplej cvikle som hodila zmäknuté maslo, nalámanú čokišku, chvíľku nechala pôsobiť teplom a zmiešala vareškou do ucelenej hmoty. Už tá chutí vynikajúco, ale musí ešte chvíľku chladnúť.
Teraz je rad na vajcia. Tie si s cukrom vyšľahám do bledej peny a vylejem do čokocviklového pyré. Cez sitko prisypem suché fragmenty a zmiešam do jednotnej masy, ktorú už len vylejem do omasleného pekáča. Pečiem tak asi 25 minút na 180°C. Stred je trasľavý ale okraje tuhé (asi ako pri cheesecaku).
Dobrotku nechám chladnúť. Medzitým si vymiešam všetky krémové zložky a napatlem na vychladený koláčik. Dám do ladničky a potom už fakt zjem.

Ostal mi tak na vyškrabanie slaný karamel, ktorý sa na to hodí ako riť na šerbeľ.

Tento je zatiaľ najlepší. Tak smelo žienky, bez výčitiek.