Katkin všemír

Cranachan

Vrstvené dezerty vo vysokých pohároch sú v tejto časti Európy mimoriadne obľúbené, čo dokazujú aj moje štatistiky. Tento skvost je tradičným reprezentantom Škótska a neodpustili by mi, keby som ho vynechala. Pôvodne si ho robili ako oslavu úrody, najmä po júnovej úrode malín. Hovorí sa mu aj „nesporný kráľ škótskych dezertov“. Okrem spomenutých malín, je tvorený praženými ovsenými vločkami, medom, škótskou whisky a v minulosti syrom crowdie. V dnešnej dobe je populárnejšia skôr šľahačka. Tak si oblečme sukne a poďme kúzliť.

Na dve misky, pre mňa a Janíčka, som si vzala

  • 3PL ovsených vločiek
  • 350ml šľahačky
  • 300g čerstvých maliniek
  • 2-3PL medu
  • 2PL škótskej whisky (alebo takej, akú máte radi)

Najprv som si nasucho opražila vločky na panvici, kým nezačali jemne hnednúť a chytať orieškovú vôňu. Dala som ich nabok aby vychladli a pustila som sa do malín. Pár kúskov som si dala bokom a zvyšok som rozmixovala. Následne som si vyšľahala šľahačku, do ktorej som vmiešala vločky (tiež som si pár nechala bokom), priliala som po lyžici medu a whisky. No a nakoniec prichádza vrstvenie: Na spodok pohárika som dala malinové pyré s kúskami malín, na to som dala šľahačkový krém, opäť pyré, krém a navrch som nasypala ešte vločky, čerstvé maliny a poliala ich zmiešaným medom s whiskou.

Nechala som to v chladničke pár hodín ustáť a tramtadadaaaa

Akoby som to… Mne nechutí alkohol, smrdí mi a všeobecne ma striasa z neho… Ale 😅 toto je tak zaujímavá šmakovička. Na jednej strane nemám rada whisky, ani med až tak nemusím v dezertoch, no na druhej strane mi celá tá kombinácia chutí akosi fakt išla k sebe a veľmi mi to chutilo. Predpokladám, že pre notorikov to musí byť totálna extáza.