Katkin všemír

Čokooriešková tortička s jahodami pod krémovou perinkou

Mala som v chladničke mascarpone a jahody od Janíčka. Už táto kombinácia je fenomenálna. Ale ja som žena a v určitom období chcem čokoládu 😀 A chcem ju všetku, okamžite… a ideálne s orieškami. Celú cestu na túre som rozmýšľala, čo spravím, ale nič ma nechytalo. Zachránil ma až jeden z top slovenských šéfkuchárov, ktorý mi poskytol recept na ten najorieškovočokoládovejší koláčik, aký tento svet videl. Bol tak úžasný, že padol rýchlejšie, ako Biely dom s Gerardom Butlerom, no bez akejkoľvek šance na záchranu.

V pôvodnom recepte idú do vnútra pomaranče a jedno mascarpone. To som si už upravila podľa seba, ale kto by mal chuť na toto kombo a hlavne môže pomaranče, ktoré ja nesmiem, tak smelo do toho. Pán Németh sa určite poteší.

Koláčisko:

  • 200g čokolády plus 100g na polevu (polevu som nedala, aj bez nej je vysokočokoládičkový korpus)
  • 125g masla
  • 100g vlašských orechov
  • 100g lieskových orechov (nemala som, dala som mandle)
  • 6 vajec
  • 185g kryšt. cukru
  • 250g mascarpone
  • ja som si pridala aj kelímok vyšľahanej šľahačky
  • vanilka
  • kopec lyžice práškového cukru
  • jahody (pôvodne 2 pomaranče)

Rozpustila som si masielko s čokoládou a zmiešala so žĺtkami a polkou cukru. Primešala som namleté orechy a vyrobila vlastne nutelu 🙂 Orechy som si pomlela sama a snažila sa zanechať aj vačšie kúsky. Druhú polovicu cukru som zmixovala s bielkami do tuhej peny. Potom som všetko jemne zmiešala dokopy a vyliala do masielkom vymazanej formy. Piekla som ho cca 50 min na 150°C. Hotový korpus treba nechať aspoň pol hodinku chladnúť. Medzitým som si pripravila krém zmiešaním šľahačky s mascarpone, cukrom a vanilkou. Na osvieženie som pridala trošku limetkovej kôry.

Vychladnutý koláčik som prekrojila na polku ( pre blondíny: vrchnú a spodnú). Na vrch spodnej časti som poukladala filetované jahôdky a prikryla ich vanilkovým krémom. Naň som dala rozmrvenú hornú časť korpusu na štýl krtkovej torty. Tri hodinky ešte odpočíval v chladničke, no do večera po ňom ostali len zatúlané omrvinky na kuchynskej linke.

„Keby mala ČOKOLÁDA zvuk, bola by to krásna symfónia.“