Katkin všemír

Clafoutis

Táto francúzska bublanina sa stala v našej rodine totálnou srdcovkou a je jednoducho famózna. Ja ani neviem ako to mám popísať, lebo je to proste lahodný vanilkový vajíčkový krém zapečený s čerstvým ovocím, ktorý sa svojimi chuťami rozplýva na jazyku. Toto si jednoducho musíte spraviť!

Tradičný clafoutis sa robí s čerstvými čerešňami či višňami, ale robila som ho aj so slivkami, jabĺčkami, taktiež sa môžu pridať maliny, čučoriedky, jahody… čokoľvek čo len chcete a piekla som ho vo väčšej zapekacej mise (to je prvý údaj), ale aj v menšom tartovom pekáči (druhý údaj):

  • Mlieko ( ja niekedy pridám aj šľahačku pol na pol) 500ml/300ml (môže sa pridať aj kúsok roztopeného masla)
  • vajíčka 3ks/2ks
  • múka hladká 100g/70g
  • cukor 2-3PL/1-2PL
  • likér (amaretto, ovocné -veľmi ľúbim limoncello alebo griotku, popr.koňak, rum..)4PL/2PL
  • vanilka
  • štipka soli
  • ochutenie podľa chuti: citónová kôra, škorica, spice mix,…
  • a ovocie samozrejme

Ovocie sa nakrája a vysype do pomaslomúčeného pekáča. Ingrediencie na krém sa zmiešajú dokopy a cez sitko sa to celé vyleje na ovocie v pekáči. Pečie sa to pri teplote 180°C do zlatova, čo pri menšom pekáči je cca pol hodinky, pri väčšom množstve to môže byť aj 40 – 45 minút. Malo by to vychladnúť aspoň do izbovej teploty, no my sme sa do toho pustili už po pár minútach… Kto ľúbi pudingy, tak našiel bublaninu svojho srdca.

Aj slivkový bol neskutočne dobrý a piekla som ho aj na návšteve v Jankovej domovine.

Jabĺčkový som si poliala krémovým slaným karamelom.