Katkin všemír

Cacciatello

Na všetkých možných stránkach spomínali tento koláč, ale dopátrať sa k receptu, či vôbec nejakému obrázku mi teda dalo riadne zabrať. Takmer všetky San Marínske dezerty majú tajné receptúry, alebo, čo je aj tento prípad, dedí sa v rodinách na tajňáša. Podarilo sa mi za pomoci prekladača dopátrať k nejakým receptom a tak som si mohla túto ich starodávnu záležitosť upiecť.

Pôvodne sa robil v krbe zakrytý vekom nad nie príliš horúcimi žeravými uhlíkmi, čím sa udržiavala stála teplota pre pomalé varenie. Ja som si odmietla založiť oheň v kuchyni, ale použila som svoju starodávnu trúbu 😀

Na cesto sa vypracuje

  • múka – ja som dala 150g ale na túto velkosť by mi stačilo aj 100g. Kto má väčší pekáč, na 150g múky ide cca +/- 90ml vody. Tá sa postupne prilieva a vypracuje sa kompaktné pevnejšie cesto, ktoré sa nechá odpočívať pri izbovej teplote. Zatiaľ sa vymieša plnka, ktorá je podobná ako pri Crème caramel, len bez karamelu. Vzala som si
  • 500ml mlieka
  • 5 vajkov
  • nastrúhanú citrónovú kôru
  • pol – 1 čl škorice
  • vanilku
  • 2-3 PL cukru

Zapekacia misa sa vytrie masielkom a vystelie na tenko vyvaľkaným cestom až po okraj. Mlieko s cukrom sa zohreje pod bod varu a pomaly sa ním temperujú vajká s ostatnými ingredienciami. Krém sa vymieša dohladka a cez sitko naleje na cesto. Koláčik sa pečie pri teplote 150°C asi 30-45 minút (niektoré recepty písali aj 80minút) podľa veľkosti. Mal by sa jemnunko triasť a keď vychladne, tak je pevný ale lahodne krémový. Cesto je pod krémom mäkké ako uvarené cestoviny, ale na okrajoch príjemne chrumkavé.

Ja som si ho poliala polevou zo slaného karamelu a to bola konečná tečka k dokonalosti.