Bustrengo
Tento koláčik sa s obľubou pečie najmä počas zimy, nakoľko sa tradične používajú tzv. komorové suroviny, v preklade, čo dom dal 😀 Preto je mnoho rôznych variácií tohto koláčika, ale taký ten všeobecný tradičný je zložený z týchto základných surovín:
- 250ml mlieka
- 100g múky
- 50g kukuričnej múky, popr. polenty
- 50g strúhanky, alebo na kúsky nasekaného starého chleba
- 60g sušených fíg
- 300g jabĺčok
- 1-2 vajká podľa veľkosti
- 100g cukru
- 60ml oleja
- pomaranč.+citr. kôra
- štipec soli
- hrozienka močené v rume (ja som dala len ten rum:-D )
- niektorí dali aj nalámanú čokišku
Najprv sa vymiešajú vajcia s cukrom a mliekom, do ktorých sa postupne prisýpajú múky a strúhanka. Potom sa pridajú kôry, nakrájané sušené figy, (hrozienka s rumom) a na menšie kocky nakrájané ošúpané jabĺčka. Cesto sa vykydne do maslom vymazanej formy a pri teplote 170°C pečie cca 50 minút.
Použila som misu veľkú 22×15 cm. Pre veľkosť misy s priemerom 24cm potrebujete dvojnásobok surovín.
Je mäkkučký, šťavnatý a na také to zimné koláčové obdobie úplne fantastický. Pridala by som ešte troška škorice, ale aj bez nej je plný exotických chutí. Rozhodne som ho nerobila posledný krát😊