Katkin všemír

Bündner/Engadiner Nusstorte

Ako závisláčka na grilážkach som sa totálne zamilovala do tohto koláčika. Vôbec sa nečudujem, že je tak obľúbený a hoci si cukrári chránia svoje výrobné tajomstvá, no i tento domáci recept ma dostal. Je tvorený krehkým maslovým korpusom, obaľujúcim smotanový karamel s nasekanými vlašskými orieškami a pečie sa buď v podobe malých koláčikov, alebo ako jedna veľká torta. Na vrch už len kopček ľahkej šľahačky a skončila som…

Ja som si narobila malé koláčiky z polovice dole napísaných surovín. Z tohto množstva vyjde celý 24cm tart:

  • 300g hl. múky
  • 60g cukru (píšu 100 až 150, ale zalepila by som sa) Podľa mňa aj také 2 PL by stačili
  • 150g masla (pri väčšom množstve cukru sa môže dať aj 170g)
  • 1 vajko
  • št. soli
  • ak by bolo suché, môže sa pridať troška studenej vody… ale nemyslím si, že by to bolo nutné

Na famóznu plnku

  • 250g cukru + sa pridávajú 2 PL medu
  • 300g nasekaných vlašských orechov
  • 250ml šľahačkovej smotany
  • 3PL vody (na cukor)

Ide sa na vec. Najprv si spravím plnku, aby mala dostatok času na vychladnutie. Takže si vezmem cukor s vodou a nechám bublať do karamelova. Potom pridám med so smotanou a opäť nechám bublať do spojenia za neustáleho miešania. Nakoniec nahádžem orechy a všetko pekne spojím do kompaktnej hmoty. Tú teda nechám vychladnúť a pustím sa do cesta, ktoré vypracujem zmiešaním všetkých surovín a zabalené šmarím do chladničky aspoň na hodinku.

Potom to už ide rýchlo. Cesto si rozdelím na 3 časti. Jedna sa vyvaľká na spodok formy a popichá sa vidličkou. Druhá sa dá na celý bok, spojí sa so spodkom a celý tart sa naplní karamelovo – orechovou plnkou. V prípade malých koláčikov, je tých dielikov viac. Ja som si to cesto proste takto napchala do formičiek a hotovo.

Nakoniec sa na vrch položí vyvaľkaný tretí plát, ktorý sa po celom okraji prikryje bočným plátom. Spoja sa vidličkou a taktiež sa ňou popichá (robia sa aj také čiary po ceste do tvaru kosoštvorcov). Na záver sa potrú vajíčkom.

No a už sa to len dá do 180°C vyhriatej trúby na cca 35 – 45 minút, kým neni zlatohnedý. Malé koláčiky stačí piecť 25 – 30 minút. Ja som trošku dlhšie a som ich asi aj kapku vysušila. No i tak boli neskutočne fantastické. K tomu šľahačka, čerstvé ovocie a dovidenia – dopočutia…

Ešte chcem skúsiť so slaným karamelom, možno s mandľami alebo lieskovcami, ale bojím sa, že ma potom už0 totálne odstrelí 😅