Katkin všemír

Bløtkake

Poradie dezertov, ktoré tu dávam, väčšinou odštartujem niečím jednoduchším a nazáver to odpálim topovicou danej krajiny. Aj tento týždeň prinesiem topku nakoniec, ale Nórsko odštartujem jej absolútnou konkurenciou v podobe tejto famóznej tortičky, ktorá sa okamžite zaradila do mojich súkromných favoritov. Tvorí ju to najúžasnejšie kombo, aké môže existovať: šľahačka, vanilkový krém, mäkká piškóta a kopa rôzneho ovocia. Tak sa poďme zaboriť do tejto fantázie!

Na piškótu o rozmere 22cm som dala ideálne miery:

  • 4 vajcá – žĺtky a bielky zvlášť
  • 4PL múky
  • 4PL cukru
  • 1čl PDP
  • 2PL mlieka
  • 2PL oleja

Na vanilkový krém ide zlatý štandard:

  • 2žĺtky+ 2 celé vajká (alebo 4 žĺtky)
  • 400ml mlieka
  • 40g cukru
  • 40g Zlatý klas
  • vanilka

Na naplnenie tortičky:

  • 200g malinového džemu
  • 100ml ponarančového džúsu
  • 450+250ml šľahačky + 2-3PL práš. cukru
  • vanilkový krém
  • jahody, maliny, banány, čučoriedky, černice, ríbezle a v pár receptoch sa objavilo aj mango.

Najprv si uvarím vanilkový puding, aby mi krásne vychladol. Takže klasika, horúce mlieko, temperovanie zmiešaných žĺtkov s cukrom a klasom, variť do zhustnutia, pridať vanilku a prikrytý fóliou nechať vychladnúť. Toto teda máme zmáknuté a hor sa na piškótu.

Bielka s polkou cukru a štipkou soli vyšľahám na pevný sneh. Žĺtka s druhou polkou cukru vyšľahám do bledej peny, do ktorej všľahám mlieko s olejom. Nakoniec to celé spojím na striedačku s jemným vmiešavaním múky s PDP, aby som zanechala čo najviac vzduchu. Naliate cestíčko pečiem v pomaslomúčenej forme pri T 180°C asi 20 – 25 minút.

Keď mi piškóta vychladne, rozrežem ju na tri pláty, ktoré navlhčím pomarančovým džúsom. Následne natriem malinový džem, potom krém, šľahačku a obložím ovocím. Pri prvom poschodí použijem jahody s čučoriedkami a pri druhom dám banány. Nakoniec to prikryjem tretím plátkom, ktorý tiež polejem džúsom, ale potriem ho aj s bokmi už len šľahačkou.

Tortičku dám trošku stuhnúť. Potom vezmem opäť šľahačku a dezert dozdobím cukrárskym vreckom s ozdobnou špičkou. Väčšina si ju zdobí takto

Ale Myslím, že už záleží od fantázie kto si ju ako vyfintí. Navrch sa umiestni kopa ovocia, ale niekedy si ho aranžujú v tvare Nórskej vlajky. To inak títo škandinávci robia dosť často, poprípade ešte zapichujú do koláčov vlajočky.

Myslím, že viac ani netreba napísať, lebo tá ľahkosť, sviežosť, šťavnatosť, ktorú tortička ponúka, ju stavia na piedestál všetkých možných Nórskych rebríčkov. Najvtipnejšie na tom je, že toto stále nieje ich topka, hoci jej v konkurenčnom boji dosť natesno dýcha na krk.