Katkin všemír

Bienenstich und Butter(zucker)kuchen

Keď som pred vyše rokom začala piecť moje prvé pokusy, Janko mi básnil o nemeckom zuckerkuche, úžasnom maslovom koláči s cukrom a mandľami navrchu. Prešla dlhá doba priebežne opakujúceho snívania o tomto koláči, až prišiel deň D. Objavil sa mi totiž v rebríčkoch a tak sa Janko dočkal tohto fantastického zázraku, ktorý sa určite zapísal do môjho súkromného receptára. Okrem neho v tejto krajine prevláda na prvých priečkach ešte jeden podobný koláč – bienenstich – včelie bodnutie. Písomný zdroj uvádza legendu o nemeckých pekároch z 15. storočia, ktorí vrhali včelie úle na nájazdníkov zo susednej dediny, čím ich úspešne odpudzovali. Na oslavu tohto úsilia potom piekli spomínaný koláč, podľa čoho ho aj pomenovali.

Na cesto (rovnaké pre oba koláče):

  • 250g múky
  • 150ml mlieka
  • 50g masla
  • 50g cukru
  • pol kocky droždia
  • štipku soli
  • polku vajca

Zuckerkuche (butterkuche)

Na vrch ide

  • 70g dobre vychladeného masla – nakrájaného na asi 1cm veľké kocky
  • cca 40g cukru, alebo proste odoka posypať
  • asi 60g lupeňov mandlí
  • asi 60ml šľahačky

Vypracujem si štandardne cesto, dám kysnúť, bla bla.. to vieme. Potom cesto vykydnem do pomasleného pekáča, rozvaľkám, alebo prstami roztlačím po celom plechu, veľkom asi 20x20cm a prstami si narobím jamky (vzdialené asi 3-4 cm odseba), do ktorých vložím kúsky masla. Celé to posypem cukrom a mandľami a nechám kysnúť aspoň pol hodinku, až hodinku.

Nakoniec ho pečiem pri teplote 180°C asi 20-25 minút. Keď je hotový, ešte takto horúci ho polejem teplou šľahačkovou smotanou. Niektoré recepty ho polievajú aj cukrovou polevou, alebo pomarančovým džúsom. Taktiež niektorí pridávajú navrch aj trochu škorice.

Je to totálny marazmus a spravila som na tento spôsob aj lekvárové buchty. Myslím, že nemusím ani popisovať aké boli… Lepivý maslový karamel s opraženými mandľami a džem v smotanovo šťavnatom mäkkom ceste, je naprostý masaker.

Bienenstich

A predstavte si, že tento masaker vie byť ešte lepší. Ja som nevedela, kým som si nespravila túto legendu. Cesto sa rovnako vypracuje a vyvaľká do pekáča, ale na vrch ide

  • 100g masla
  • 3PL šľahačky
  • 60g cukru
  • 2PL medu
  • 100g lupienkov mandlí
  • štipka soli

Všetko okrem mandlí sa spolu rozpustí v hrnci do úžasnej karamelovej hmoty, do ktorej sa vmiešajú mandle. Kým mi vykysne cesto, mi to akurát stihne vychladnúť a potom to len na cesto pekne rovnomerne rozotriem. Nechám opäť ešte kysnúť a pečiem tak isto.

Tento koláč sa síce ničím nepolieva, ale keď vychladne, rozreže sa vodorovne na dve polovice a naplní sa krémom z

  • 400ml mlieka
  • 1bal vanilkového pudingu
  • 3PL cukru
  • 250ml šľahačky
  • trošku krémového stužovača (asi 1čl)
  • Kto by chcel môže si pridať 2 žĺtka, maslo, vanilku a uvariť poctivý diplomat krém. Ja som dala len kúsok masla a vanilku. Mne aj takto neskutočne chutil.

Takže sa uvarí puding, nechá sa vychladiť, vmieša sa tuhá šľahačka a hotovo.

Bože toto je totálny sen. Už teraz rozmýšľam, ako tieto koláče spojím dokopy a upečiem dokonalú monštruozitu.