Katkin všemír

Banoffee pie

Prsty vo vynáleze tejto dokonalosti majú Nigel Mackenzie a Ian Dowding v The Hungry Monk Restaurant v Anglicku, kde s ním prišli na svetlo sveta v r. 1971. O tri roky bol už publikovaný v kuchárskej knihe, čím sa rozšíril do ostatných podnikov, predajní a postupne do celého všemíru.

Túto dekadentnú dobrotu tvorí sušienkový základ, banány, karamelové kondenzované mlieko s maslom, šľahačka a zvykne sa ešte navrch pridávať čokoláda, alebo kakao s kávou. Británia a vlastne celý svet, najmä Amerika, ho zbožňujú a bezpochyby ja tiež. Och, pome už už radšej robiť…

  • 250g maslových sušienok
  • 100g masla
  • niekto dáva na vrch sušienkového korpusu čokoládovú polevu, poprípade dajú miesto klasických sušienok rozmixované polomáčané sušienky.
  • 1 kondenzované mlieko
  • 100g masla
  • 3-4 banány
  • recepty píšu okolo350-400ml šľahačky, ale ja by som zniesla aj 500.
  • + čoko, kakao, mletá káva

Ako prvé si spravím karamelkový Dulce de Leche. Vezmem si plechovku kondenzovaného mlieka, stiahnem z nej papierový obal, položím na dno hlbokého hrnca a zalejem vodou tak 3cm nad vrch plechovky. Zapnem sporák a keď mi voda začne vrieť, varím na strednom plameni 2 hodiny. Potom to nechám vychladnúť do izbovej teploty, preto je dobré si spraviť tento krok deň vopred.

Na druhý deň ráno si rozmixujem sušienky, zmiešam s roztopeným maslom a uťapem naspodok formy. Kto chce, môže to poliať roztopenou čokoládou s kúskom masla. Ja som vyskúšala aj s polomáčanými aj s klasickými a poviem tak, že čokoládka sa tam veľmi hodí. Možno by nestálo odveci vyskúšať sušienky s kakaom, ktoré by trošku potlačilo sladkosť kosprusu.

Na korpus sa namaže karamelové salko vymiešané s maslom, na to sa naukladajú banánkove kolečka, uloží sa vyšľahaná šľahačka a celé sa to schová pod nastrúhanú čokoládu s posypaným kávovým kakaom. Janko kávové moc nemusí, no mne sa tam tá káva neskutočne hodila. Vynikla chuť čokolády a dodala tomu celému príjemnú aromatickú horkosť.

Keď som robila druhý krát, pridala som do karamelového krému troška soli a konečná, vystúpila som. Nakoľko sa karamel rád v teple rozteká, spravila som do mištičiek a posypala som čiernym kakaom, ktoré dodalo veľmi pekný vzhľad.

No a môj obetavý tím, ho takto krásne papal

Poznámky:

  • možno by bolo super upiecť vlastný základ z krehkého cesta (možno aj kakaový) s málom cukru, nakoľko je karamel dosť sladký.
  • pridala by som do toho aj napr. arašidy alebo pražené lieskovce…