Baklava
Posledným pokladom Balkánskej a Tureckej kuchyne, ako aj svetovým bestsellerom, ktorý pozná každý, minimálne z počutia, je táto orechová, sirupom nasiaknutá sladkosť. Je niekoľko spôsobov, ako sa pripravuje no základ je maslom vrstvené filo cesto s orechami, ktoré sa po upečení poleje sirupom. Našinec si miesto filocesta dáva plátky štrúdľového, alebo lístkového cesta a tak som si vyskúšala aj také.
Na tradičnú baklavu som si najprv vzala filo cesto, ktoré som potrela roztopeným maslom a posypala nasekanými mandľami a pistáciami. Oni majú také drevené tyčky, ale poslúži aj dlhšia vareška, pomocou ktorej sa cesto zvinie a stiahne do takej „harmoniky“. Takto sa vloží do vymazanej formy a pred pečením sa štrúdličky ešte potrú masielkom. Niektorí si zvinú jeden plát, niektorí dva pláty. Rozdiel je taký, že tie jednoplátové sú orechovejšie, pri tých dvojplátových zas vynikne chrumkavosť cesta. Piekla som ju pri teplote 170°C asi 40 minút



Po upečení sa polejú hustým sirupom, kde už je dobré si dať pomer cukru a vody 1:1 a variť aj 10 minút do teploty 112°C. Pre autentickú chuť som si okrem citrónu a škorice pridala aj med a ružovú vodu. Taktiež som pridala aj štipku soli. Na vrch som nasypala zvyšok orechov a nechala vsiaknuť.
Jedla som kupovanú baklavu, ktorú keby nezjedli v práci, tak by išla do koša… Proste sa to nedalo jesť. Táto však bola úplne iná pohádka. Áno, sladká, ale brutálna. Filo cesto je jemnunké a príjemne chrumkavé, a spolu s orechami a sviežim aromatickým sirupom, to malo pravú dovolenkovú atmosféru. Naprostá fantázia.






Skúsila som si aj takú Slovenskú verziu s vlašákmi a pistáciami, ktoré som vrstvila do štrúdľového cesta. Nakoľko je filo cesto tenšie a jemnejšie, štandardne sa dáva spolu 48 plátov fila. Pri štrúdľovom stačí 18 plátov.
Tak som si zobrala 8 plátkov, pričom každý poriadne potrela roztopeným maslom a vrch ôsmeho som posypala orechami. Potom som navrstvila dva pláty, opäť orechy a nakoniec zvyšných 8 plátov opäť navrstvila spolu s masielkom. Ešte surovú som ju nakrájala na kosoštvorce a pri teplote 180°C piekla do zlatohneda asi pol hodinku. Ale tiež je lepšie ju piecť pri nižšej teplote. Po upečení sa poleje sirupkom a nechá vychladnúť.


Poviem to tak, že to cesto robí naozaj obrovský rozdiel. Jednoducho sú tie filo lístky tak jemnejšie chrumkavé a viac si viete užiť orechovú zložku. tým, že štrúdľové je hrubšie, aj lístky sa inak správajú. Ale nič to nemení na fakte, že sa aj táto baklava celá zožrala 😂