Katkin všemír

Appeltaart

Typický jablkový tart je obľúbený takmer všade na svete a je naozaj ťažké ho priradiť ku konkrétnej krajine. No v Holandských rebríčkoch sa tento kúsok pchal na všetkých stránkach a úprimne povedané, aj som sa na neho veľmi tešila.

Snažila som sa vyňúrať staré tradičné recepty a podľa všetkého ho piekli holandské staré maminky takto. Zobrali si

  • 400g hladkej múky
  • 200g masielka
  • 150g cukru
  • 1 vajko – polka do cesta a druhá polka na potieranie
  • štipku soli
  • 1 a pol kila jabĺčok (6-7 ks)
  • 1bal. vanilkového cukru plus 1-2 PL cukru podľa sladkosti jabĺk
  • 2čl škorice
  • 2 zarovnané PL strúhanky
  • 2 čl citrónovej šťavy
  • v niektorých receptoch sa objavili aj hrozienka, alebo orechy

Najprv som si z múky, masla, cukru, kúska vajka a soli vypracovala cestíčko, ktoré vo fólii poputovalo na hodinku do chladničky. Potom som 2/3 cesta vyvaľkala a natlačila na dno aj boky vymastenej a pomúčenej formy. Celé som to opäť šupla do chladničky a pustila sa do jabĺčok. Na strúhadle som očistené jablká nastrúhala na tenké plátky a v mise ich zmiešala s cukrami, škoricou a citrónovou šťavou. Na vychladený korpus som nasypala strúhanku, ktorá počas pečenia absorbuje vodu z jabĺk, čím sa cesto nerozmočí. Nakoniec som dovnútra kydla jablká a zo zvyšku cesta som si vyrobila mriežky, ktoré som na koncoch spojila s korpusom. Koláčik som piekla zhruba hodinku na 170°C, ale to preto, lebo mám marhu, tak vy kľudne môžete aj na 180°C. Keď rýchlejšie chytá vrch, kľudne sa môže prikryť alobalom, ja som tiež tak učinila.

No poviem tak, že nič ani nepoviem, lebo ja tieto typy koláčikov milujem a tak, ako ho jedia v Holandsku, som si aj ja hneď pridala k nemu kúsok šľahačky. A zožrala ho…