Äppelkuch
Jablkovými koláčmi pokračujeme aj v tejto krajine, nakoľko majú aj v Luxembursku svoju tradičnú a špecifickú verziu. Musím povedať, že veľmi zaujímavú, nakoľko sa tu striedajú tri mimoriadne chutné štruktúry. Prvou je spodné cesto:
Na 20cm štvorcový pekáč
- 2 hrnčeky múky
- 120g mäkkého masla
- 2 PL cukru
- 2 čl PDP
- 1/2 hrnčeka mlieka
- štipka soli
Cesto sa vypracuje zmiešaním všetkých prísad a rozotrie sa vo vymazanom pekáči.
Potom sa vezmú 2 jablká, ktoré sa ošúpu a nakrájajú na plátky. Tie sa takto zapichnú do cesta
Nakoniec sa spolu vymiešajú
- 2 vajcia
- 250ml mlieka (kto chce môže dať aj šľahačku)
- 80g cukru
A celé sa to vyleje na jablká a na vrch sa dajú ešte plátky masla.
Koláč sa pečie asi 40 minút pri teplote 190°C
Recepty píšu, že sa po upečení má poprášiť práškovým cukrom, ktorý môže byť zmiešaný so škoricou. Koláčik je naozaj veľmi zaujímavý. Hutnejší korpus podobný mäkkej cookieske, v kombinácii so šťavnatými sviežimi jabĺčkami zapečenými v lahodnom kréme, nám pohladil chuťové poháriky. Pripomínalo to trošku ryžový nákyp, ale bez ryže a s jablkami. 😋
A so slaným karamelom to bola úplná topka.