Katkin všemír

Äppelkuch

Jablkovými koláčmi pokračujeme aj v tejto krajine, nakoľko majú aj v Luxembursku svoju tradičnú a špecifickú verziu. Musím povedať, že veľmi zaujímavú, nakoľko sa tu striedajú tri mimoriadne chutné štruktúry. Prvou je spodné cesto:

Na 20cm štvorcový pekáč

  • 2 hrnčeky múky
  • 120g mäkkého masla
  • 2 PL cukru
  • 2 čl PDP
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • štipka soli

Cesto sa vypracuje zmiešaním všetkých prísad a rozotrie sa vo vymazanom pekáči.

Potom sa vezmú 2 jablká, ktoré sa ošúpu a nakrájajú na plátky. Tie sa takto zapichnú do cesta

Nakoniec sa spolu vymiešajú

  • 2 vajcia
  • 250ml mlieka (kto chce môže dať aj šľahačku)
  • 80g cukru

A celé sa to vyleje na jablká a na vrch sa dajú ešte plátky masla.

Koláč sa pečie asi 40 minút pri teplote 190°C

Recepty píšu, že sa po upečení má poprášiť práškovým cukrom, ktorý môže byť zmiešaný so škoricou. Koláčik je naozaj veľmi zaujímavý. Hutnejší korpus podobný mäkkej cookieske, v kombinácii so šťavnatými sviežimi jabĺčkami zapečenými v lahodnom kréme, nám pohladil chuťové poháriky. Pripomínalo to trošku ryžový nákyp, ale bez ryže a s jablkami. 😋

A so slaným karamelom to bola úplná topka.