Appelflap
Tieto jablkové taštičky síce pôvodom priraďujú k Holandsku, ale v Belgicku sú oveľa obľúbenejšie a populárnejšie. Všeobecne milujem kombináciu škoricových jabĺk a lístkového cesta, takže som si ich narobila už koooopec s rôznymi variáciami. Tak poďme papkať.
Lístkové cesto som si opäť kúpila, lebo mi čas neumožňuje piplať sa s ním… No i toto je fajn.
Na plnku som si zobrala 2 väčšie jablká, ktoré som si ošúpala a nakrájala na malé kocky. Tie som hodila do kastrólka s lyžičkou škorice, jednou riadnou lyžicou cukru a s kúskom masla. Chvíľku som ich podusila a dala vychladnúť.
Potom som si cesto nakrájala na štvorce veľké asi a=13cm, ktoré som naplnila jabĺčkami a zatvorila do tvaru trojuholníka. Vidličkou som pritlačila navlhčené okraje k sebe a celé potrela rozšľahaným vajkom s mliekom. Vrch som posypala kryštálovým cukrom a piekla ich pri teplote 180°C asi 15-20 minút.
Výborné sú aj keď sa vnútro potrie marhuľovým džemom a pre maslovejšiu chuť aj s maslom. Pre exotickejšiu chuť jabĺk je super pridať do plnky aj trochu limetovej šťavy s nastrúhanou kôrkou.