Katkin všemír

Almás pite

V Poľsku som si pochutnala na ich jablkovej szarlotke, ktorá je ako jablkové pité s nastrúhaným krehkým cestom navrchu. U nás doma je tento koláčik tak obľúbený, že ma ho ocino nútil piecť skoro každý týždeň tým, že mi nosil jablká a vydieral ma nimi. Mal na mňa páky a mne neostávalo nič iné, ako strúhať jablká a piecť…

Takže na cesto:

  • 300g hladkej múky
  • 150g masla
  • 60g práškového cukru
  • 1ks vajíčko
  • pol balíka PDP
  • štipka soli

Na plnku:

  • asi tak 8 – 9 jabĺk podľa veľkosti.
  • 1 – 2 PL trstinového cukru (podľa typu a sladkosti jabĺk)
  • 1čl škorice
  • 1PL citrónovej šťavy

Cesto som si pekne ručne stručne vypracovala a trištvrtinu vtlačila na dno (tu aj kraje) vymasleného a postrúhankovaného pekáča. Poprepichovala som to vidličkou a prikryla potravinárskou fóliou. Taktiež som zabalila aj zvyšné cesto a dala oboje aspoň na hodinku do chladničky. Keď prišiel ten správny čas, nastrúhala som si očistené jablká, premiešala ich s citrónovou šťavou, cukrom, škoricou a rovnomerne som napatlala plnku na cesto v pekáči. Jablká som naberala rukami a jemnúčko vytláčala šťavu, aby sa koláč nerozmočil, no zároveň nie moc, aby nebol suchý a plnka pekne držala pokope. Zvyšné cesto som rozvaľkala a takto povykrajovala. Ak sa chcete držať originálu, tak si cesto rozdeľte na dve polovice a jednu polku rozvaľkajte na spodok a druhú polku na vrch. Oba pláty treba popichať vidličkou a koláčik piecť dozlatova asi pol hodinku pri teplote 180°C.

Ja som si ale koláčik radšej ozdobila takýmito srdiečkami, či hviezdičkami, keď už som ho musela toľko krát robiť😅