Galette de rois
Táto fantastická šmakocinka je tradičným francúzskym koláčikom, ktorý si už stáročia pečú v rodinách týchto krajov na sviatok Troch kráľov. Podobné zvyky majú hádam po celom svete, kde do svojich koláčov ukrývajú rôzne figúrky, mandle, fazuľky či mince, a ten kto to nájde, stáva sa kráľom dňa. Takto si spomínam na Švajčiarsky Dreikönigskuchen, ktorý sme papali v práci a kráľom sa stal náš Julo, ktorý hrdo nosil svoju víťaznú korunu.
No vráťme sa späť do Francúzska a poďme sa rovno pustiť do tejto dobroty.
Na cesto idú dva pláty lístkového cesta, ktoré som si kúpila, lebo mám malé dieťa a nemám čas na takéto prkotiny. Za to plnku Frangipane som spravila podľa najlepších francúzskych cukrárov.
Na mandľový krém:
- 100g mletých mandlí
- 50g práš. cukru (kto má rád naozaj sladké tak môže dať aj viac)
- 2 celé vajká
- 100g mäkkého masla
- 2PL KVALITNÉHO rumu (prosíííím fakt nepoužívajte tuzemák či podobné ;+=´-§! a arómy, to tam radšej nedajte nič, alebo aspoň alkohol, ktorý vám chutí. Výbornou voľbou je napríklad aj mandľový likér, alebo koňak)
- štip soli
Na crème pâtissière:
- 250ml mlieka
- 2ks žĺtka
- 20g cukru
- 12g múky
- 12g škrobu
- vanilku
- štip.soli
- 20g masla
Najprv sa uvarí cukrársky krém, ktorý musí vychladnúť. Takže v rajničke sa uvarí mliečko s cukrom a soľou. Kým sa zohrieva, v miske sa zmiešajú všetky ostatné komponenty a keď začne mlieko vrieť, po troške sa vlieva za stáleho miešania do žĺtkovej zmesi, čím sa temperujú žĺtka, aby nevznikla praženica. Následne sa krém vleje naspäť do rajnice a uvarí sa hustý puding, do ktorého sa nakoniec vmieša masielko. Na vrch pudingu sa jemne pritlačí potravinárska fólia, aby sa nevytvorila navrchu kožka. Keď je krém vychladnutý na izbovú teplotu, je čas pripraviť mandľový krém, ktorého suroviny sú tiež izbovej teploty. Mäkké maslo sa vyšľahá s cukrom, pridajú sa zvyšné ingrediencie a keď je hotovko, zmiešajú sa oba krémy dokopy a šup s tým do chladničky. Príprava krému chytá úplne iný rozmer, keď je nutná degustácia vhodného rumu do krému… U nás vyhral ten démon 😀

Na cesto sa urobí kruh (alebo kto aký tvar chce) a poprepichuje sa vidličkou. Krém sa nanesie do stredu cca 2cm od okraja, vloží sa féve (mandľa, figúrka, fazuľka…), kraj sa potrie vodou a prikryje druhým plátom cesta. Kraje je potrebné dobre spojiť a ideálne je mať takúto tartovú formu, ktorou sa dá pekne odrezať kraj a vytvoriť dokonalý kruh.


Povrch sa potrie žĺtkom a špajlou sa kreslia rôzne špirály, listy, kvietky a pod. Je nutné spraviť aj aspoň 1 dierku do stredu, poprípade po okrajoch, aby mala ako unikať para.

Koláčik sa pečie pri teplote 180°C cca 40-45 minút. Ak by chytal vrch, stačí ho prikryť alobalom. No a potom už len vydržať, kým aspoň trošku vychladne.






Zo zvyškov som si spravila ešte jeden menší aj s pridaním marhuľového džemu (superské) a pár lekvárových taštičiek. Takto sa dá spraviť rovno celý koláčik a využiť celé cesto.


Mám 6 mesačné dieťa, tak sa stalo, že pečiem pečiem, sledujem, zrazu dieťa a už trošku chytilo no..
