Katkin všemír

Čum na drát

Na nete som už v minulosti natrafila na rôzne české buchty, ktoré chutili fantasticky. Napríklad Prešívaná deka a pod. Tento koláč ma však nezaujal len názvom „Čum na drát“, ale aj samotnou podstatou, z ktorej názov vznikol. Ide totiž o to, že sa vymieša cesto, vykydne na plech, upečie a po rozkrojení, čumíš jak na drát, čo sa to stalo. Vznikne totiž taký rez s krémovou vrstvou. Neverila som tomu, tak som to proste musela hneď vyskúšať.

Podľa receptov, ktoré boli viac menej rovnaké, som si vzala

  • 5 vajcov
  • 125g práš. cukru
  • 125g masla
  • 100g PH múky
  • 100g mletého maku
  • 500ml mlieka
  • štipku soli

Kým sa mi v robote vytváral nadýchaný sneh z bielkov, v druhej mise som si vyšľahala žĺtka s cukrom do bledej peny, do ktorej som vmiešala roztopené masielko, múku s makom a nakoniec vliala mliečko. Do tohto tekutejšieho cestíčka som nakoniec pridala bielka so soľou a celé to vyliala do papierom vystlaného plechu. Recepty odporúčajú rozmery 27x21cm, no ja som našla obsahovo najbližšie 24×24.

Koláčik sa potom piekol pri teplote 170°C asi 50-60 minút podľa trúby. Ak by chytal vrch, stačí ho prikryť alobalom. Po upečení sa nechal vychladnúť a potom hurá zistiť, či to naozaj funguje.

A teda čumeli sme všetci… Okrem tejto zvláštnosti musím ešte podotknúť, že koláčik je fantastický. Je jemnučký, so šťavnatou mliečnou vrstvou. Navrch sme si ešte natreli maminkin marhuľový lekvár a konečná. Určite ho musíte skúsiť.