Loukoumades/Lokma
Keď si vezmete tekuté kysnuté cesto, podobné tomu, čo som robila v Holandsku pod názvom Oliebollen, dokážete z neho narobiť také miniguľkové šištičky, ktoré keď namočíte do sirupu, vytvoríte tento tradičný a veľmi obľúbený Grécko-Turecký dezert.
Tak som si vzala
- 250ml vody
- 250g múky
- polku kocky čerstvého droždia
- lyžicu cukru
- 2PL oleja
- soľ
Plus olej na vyprážanie, orechy na posypanie a samozrejme sirup
Na hustý sirup si vezmite hrnček vody a hrnček cukru, voliteľný je med, plus ochucovadlá, ako sú citrón, škorica, vanilka, ružová voda, alebo voda z kvetov pomaranča… Čokto ľúbi. Varí sa do teploty 112-115°C čo je asi 10-15 minút a vznikne taký hustý sirup, ktorý krásne tieto guľôčky obalí.
Guľky sa robia tak, že sa vypracuje tekutejšie kysnuté cesto, ktoré sa tradične nechá vykysnúť aspoň hodinku a keď je vyhriaty olej v hrnci, dávajú sa doň takýmto spôsobom: zhrabnete cesto do ruky, zovriete v päsť, pričom skrz palec a ukazovák vytlačíte kúštik, ktorý naberiete lyžičkou a čľupnete do oleja.
Vyprážajú sa do zlatohneda a následne sa utopia v sirupe na pár minút. Tradične sa môžu aj poliať medíkom, posypať pistáciami, alebo inými orechmi a veľmi radi si ich polievajú aj čokoládičkou 🙂