Katkin všemír

Loukoumades/Lokma

Keď si vezmete tekuté kysnuté cesto, podobné tomu, čo som robila v Holandsku pod názvom Oliebollen, dokážete z neho narobiť také miniguľkové šištičky, ktoré keď namočíte do sirupu, vytvoríte tento tradičný a veľmi obľúbený Grécko-Turecký dezert.

Tak som si vzala

  • 250ml vody
  • 250g múky
  • polku kocky čerstvého droždia
  • lyžicu cukru
  • 2PL oleja
  • soľ

Plus olej na vyprážanie, orechy na posypanie a samozrejme sirup

Na hustý sirup si vezmite hrnček vody a hrnček cukru, voliteľný je med, plus ochucovadlá, ako sú citrón, škorica, vanilka, ružová voda, alebo voda z kvetov pomaranča… Čokto ľúbi. Varí sa do teploty 112-115°C čo je asi 10-15 minút a vznikne taký hustý sirup, ktorý krásne tieto guľôčky obalí.

Guľky sa robia tak, že sa vypracuje tekutejšie kysnuté cesto, ktoré sa tradične nechá vykysnúť aspoň hodinku a keď je vyhriaty olej v hrnci, dávajú sa doň takýmto spôsobom: zhrabnete cesto do ruky, zovriete v päsť, pričom skrz palec a ukazovák vytlačíte kúštik, ktorý naberiete lyžičkou a čľupnete do oleja.

Vyprážajú sa do zlatohneda a následne sa utopia v sirupe na pár minút. Tradične sa môžu aj poliať medíkom, posypať pistáciami, alebo inými orechmi a veľmi radi si ich polievajú aj čokoládičkou 🙂