Katkin všemír

Kourabiedes/Kurabiye/Vanilice

Každá oblasť, či krajinka má svoje typické sušienky, ktoré sa hryzkajú cez sviatky snáď vo všetkých domácnostiach. Už v časoch Osmanskej ríše si aj v tejto časti Európy piekli svoje tradičné cookiesky, typické pre Balkán, ktoré sa medzi sebou líšia maličkosťami podľa krajiny, v ktorej sa pečú. Podľa mojich štúdií, kolujú také dva základné recepty.

Tým prvým sú krehké orechové sušienky obalené v práškovom cukre. A tak som si vzala

  • 125g masielka
  • citrónovú kôru
  • 50g cukru (alebo rovno cukor s citrónovou kôrou)
  • 2 žĺtka
  • vanilka
  • 250g múky
  • 80g mletých orechov (vlašské, mandle.. záleží od krajiny)
  • soľ
  • 1čl ružovej vody
  • niektoré recepty pridávali brandy, alebo Metaxu(v Grécku)

Najprv sa vyšľahá mäkké masielko s cukrom, do ktorého sa postupne pridá zvyšok. Cesto sa môže ozdobnou špičkou nastriekať na plech, alebo sa zabalí do fólie a šupne do chladničky na hoďku zatuhnúť. Potom sa rozvaľká na asi 1- 1,5cm hrubý plát, z ktorého sa orezávatkom narobia kolečka, alebo v Grécku sa zvyknú robievať aj polmesiačiky. Tie sa potom pečú asi 15-20 minút pri teplote 180°C. Hotové sa obalia v práškovom cukre a hotovečko.

Srbi si ich ešte tradične zliepajú marhuľovým lekvárom a tak ich obaľujú do cukru. Týmto sušienkam hovoria Vanilice a robia ich orechové, alebo bez inch, len s vanilkou.

Taktiež sa môžu dať piecť už naplnené džemom, ako to robievajú napríklad Bulhari.

vanilice🤤

Druhou verziou sú o niečo mäkšie sušienky, ktoré sú ako také sladké pagáčiky. Na ne som si podľa receptov vzala degustačných

  • 100g múky
  • 30g cukru
  • 1/2 čl PDP
  • soľ
  • 20g masla + 20ml oleja
  • 40g jogurtu

Vypracuje sa mäkké cestíčko, z ktorého sa narobia guľôčky, jemne vidličkou potlačia a pred pečením sa potrú vajkom zmiešaným s roztopeným masielkom. Niekedy sa na vrch dáva mandľa, alebo kúsok rahatu a tiež sa pečú asi 20 minút pri teplote 180°C do zlatova.