Katkin všemír

Cusma lui Guguta

Keď som prvý krát uvidela tento koláčik, zamilovala som sa na prvý pohľad. Keď som ho ochutnala, zamilovala som sa na prvú chuť. Úžasné cestíčko, zmäkčené šťavnatou čerešňou a lahodným smotanovým krémom, je proste úžas. Moderné recepty si túto pyramídu robievajú aj z palaciniek, ale ten ozajský tradičný sa robí z

  • 500g múky
  • 200g masla
  • 200g kyslej smotany
  • 1čl PDP
  • 100g cukru
  • 2PL brandy
  • štipky soli

Klasicky sa vypracuje cesto, ktoré musí zabalené vo fólii hodinku odpočívať v chladničke. Potom sa rozdelí na 15 rovnakých kúskov, ktoré sa vyvaľkajú na tenké obdĺžniky. Do stredu cesta sa naukladajú višne/čerešne a poriadne zabalia. Plody musia byť dobre odšťavené, najmä ak sa koláč robí z kompótového, alebo mrazeného ovocia.

Naukladané šulčeky sa pečú pri teplote 180°C asi 20 minút. Ideálne je, aby mali rovnakú veľkosť 😅🙈

Keď vychladnú, vymieša sa

  • 750ml smotany (podľa chuti, robia si buď z kyslej smotany, šľahačky, alebo ich kombinácií. Ja som si vymiešala creme fraiche so šľahačkou, ale výborné to je aj s pridaním mascarpone)
  • práškový cukor podľa chuti – ja som dala cca 100g
  • vanilka

Nanesie sa krém na spodok podnosu a položí sa 5 šulčekov, ktoré sa potrú krémom. Na ne 4 šulce, krém a tak ďalej, až do vzniku strechy. Nakoniec sa to celé pokryje zvyšným krémom a nechá stuhnúť v chladničke.

Po asi hodinke som celú strechu potrela ešte vyšľahanou šľahačkou a tradične posypala nastrúhanou čokiškou.

Ideálne je nechať koláčik cez noc v chladničke, aby cesto pekne zmäklo a chute sa prepojili.