Katkin všemír

Bajadera

Táto cukrovinka má síce svoj pôvod v Chorvátsku, ale podľa štatistík mám pocit, že pochádza skôr zo Srbska, lebo tu ju teda inak velebia. V každom prípade sa dá kúpiť ako bonboniera, podobná nášmu nugátu, alebo si ju robia vlastnú. A tak som sa pustila do práce.

Na malý testovací pekáč som si vzala

  • 50ml vody
  • 50g cukru
  • 100g masla
  • 120g orechov (lieskovce + mandlová múka)
  • 160g maslových sušienok
  • 45g čokolády
  • štipku soli
  • trošku rumu
  • vanilku

plus na polevu

  • 55g čokolády
  • 15g masla
  • 1PL oleja

Pražené lieskovce som rozmixovala so sušienkami na jemnú múku, ku ktorej som pridala bledú madlovú múku. Potom som si hodila do kastrólka vodu s cukrom a do uvareného sirupu som hodila masielko. Keď sa rozpustilo, naliala som rozvar do múčnej zmesi a spolu s vanilkou a štipkou soli poriadne premiešala. Potom som túto hmotu rozdelila na dve časti a do jednej som pridala roztopenú čokoládu. Niektorí si dávajú 2/3 čokocesta na spodok, na to bledé cesto a na neho zvyšok čokocesta. Ja som to poňala prakticky a po vzore iných som uťapala čokocesto na spodok, na neho bledé cesto a hotovo. Medzi vrstvením by malo cesto odpočívať aspoň pol hodinku v chladničke, aby stuhlo. Keď stuhne aj vrchná časť, poleje sa polevou a opäť sa nechá stuhnúť.

Mne veľmi zachutili exotické chute v orechovočokoládových dezertoch a aj sem sa neskutočne hodí napríklad aj taká pomarančová alebo citrónová kôra 😊