Katkin všemír

Reforma torta

Mleté orechy s čokoládou a citrusovou sviežosťou, jednoducho patria k sebe. Na Balkáne je táto kombinácia natoľko udomácnená, že som si nakúpila do zásoby miliooon kíl týchto surovín a na základe ich receptov experimentujem s ich variáciami a možnosťami, ktoré ponúkajú. Je to ako s hudbou, ktorú tvoria rovnaké tóny, ale piesne sú úplne odlišné. Aj tieto dezerty majú podobné ingrediencie, ale tá rozmanitosť chutí a štruktúr je proste nádherná. Tak, ako tento koláčik 🙂

Na cesto

  • 10 bielok
  • 300g cukru
  • 1čl citrónovej šťavy
  • 300g mletých orechov

Na plnku

  • 10 žĺtok
  • 100g čokolády
  • malo by ísť cca 200g masla, no ja som dala 100g plus 100g mascarpone
  • podľa chuti práškový cukor (ja som dala asi 100g, ale kto má rád naozaj sladké, tak podľa receptu dávajú aj 150 až 200g)
  • 2PL kávy

Najprv som si spravila krém vymiešaním žĺtkov s cukrom na pare. Tie sa miešajú, kým nezačnú hustnúť a potom sa do nich pridá nalámaná čokoláda. Mieša sa to do vzniku krásneho hustého hladkého krému, ktorý keď vychladne, vyšľahá sa s maslom (a s mascarpone). Nakoniec sa pridá káva a nechá sa vychladnúť.

Kým mi chladol krém, vyšľahala som si pevný sneh, do ktorého som jemne vmiešala mleté orechy. Cesto som natrela na velký plech a piekla pri teplote 180°C asi 10-15 minút do zlatista. Keď vychladlo, nakrájala som ho na 4 časti a natieraním krému vrstvila tortu. Cesto sa jemne rozpadáva a je trošku lepivé, ale to tak vraj má byť.

Nakoniec som krémom potrela aj kraje koláčika a nechala aspoň dve hodinky tuhnúť v chladničke. Nakoľko sa v obľube zdobí na rôzne príležitosti, tiež som si ju pekne ozdobila šľahačkou a posypala nastrúhanou čokoládou. Môže sa zdobiť aj nasekanými orechmi. Koláčiku prospeje oddych v chladničke tak ideálne cez noc, aby sa všetky chute a vrstvy navzájom prepojili 🙂

No proste fenomenálnaaaaaa