Papanași
Raz za čas každý dostane chuť na vyprážané šištičky, ideálne plnené, alebo namáčané v lekváriku. Rumuni si tie svoje robia z tvarohového cesta s úžasnou citrónovou príchuťou, poliate polevou z kyslej smotany a lekvárom. Sú šťavnaté, svieže, mäkkučké, nadýchané a úplne fantastické. Na tri také väčšie Papanași som si vzala
- 250g hrudkového tvarohu (ja som si dala mix tvarohu a ricotty, nakoľko sa môže dávať aj farmársky syr)
- cca 170g múky (podľa konzistencie cesta)
- štipku soli
- 1/2 čl PDP a 1/2čl sódy bik.
- 1 vajko
- kôra z citrona (môže sa aj šťava)
Spojením všetkých ingrediencií som si vypracovala tri donutky a k nim patrične veľké guľky, ktoré sa dávajú na vrch. Tie som potom vyprážala pri teplote cca 160 -170°C do zlatohneda.
Kým mi chladli, vzala som si
- 200g kyslej smotany
- 1PL práš cukru (ak máte kyslý džem. Pokiaľ máte sladký džem, cukor radšej nedávajte.)
- vanilku
- 1 menšiu čl škorice
- + džem (zvyčajne dávajú višňový, alebo čučoriedkový. Ja som mala načatý ríbezľový a čučoriedkový, ktoré som zmiešala.)
Nakoľko bol môj džemík kyslý ako pondelňajší úsmev, do smotany som pridala za lyžicu cukru, vanilku a škoricu.
Papanášky sa potom robia takto:
Chrumkavá kôrka a fantastické, mäkkučké tvarohové cestíčko, spolu s polevami tvoria úžasnú tradičnú chuť. Samozrejme sa s polevami dá pohrať, tiež by som si najradšej na to vyliala šľahačku popr. šlahačku s mascarpone a k tomu taký mangový džem, nutellu, alebo čo ja viem čo ešte. Vlastne to tak asi aj nabudúce spravím… 🤔😁