Katkin všemír

Papanași

Raz za čas každý dostane chuť na vyprážané šištičky, ideálne plnené, alebo namáčané v lekváriku. Rumuni si tie svoje robia z tvarohového cesta s úžasnou citrónovou príchuťou, poliate polevou z kyslej smotany a lekvárom. Sú šťavnaté, svieže, mäkkučké, nadýchané a úplne fantastické. Na tri také väčšie Papanași som si vzala

  • 250g hrudkového tvarohu (ja som si dala mix tvarohu a ricotty, nakoľko sa môže dávať aj farmársky syr)
  • cca 170g múky (podľa konzistencie cesta)
  • štipku soli
  • 1/2 čl PDP a 1/2čl sódy bik.
  • 1 vajko
  • kôra z citrona (môže sa aj šťava)

Spojením všetkých ingrediencií som si vypracovala tri donutky a k nim patrične veľké guľky, ktoré sa dávajú na vrch. Tie som potom vyprážala pri teplote cca 160 -170°C do zlatohneda.

Kým mi chladli, vzala som si

  • 200g kyslej smotany
  • 1PL práš cukru (ak máte kyslý džem. Pokiaľ máte sladký džem, cukor radšej nedávajte.)
  • vanilku
  • 1 menšiu čl škorice
  • + džem (zvyčajne dávajú višňový, alebo čučoriedkový. Ja som mala načatý ríbezľový a čučoriedkový, ktoré som zmiešala.)

Nakoľko bol môj džemík kyslý ako pondelňajší úsmev, do smotany som pridala za lyžicu cukru, vanilku a škoricu.

Papanášky sa potom robia takto:

Chrumkavá kôrka a fantastické, mäkkučké tvarohové cestíčko, spolu s polevami tvoria úžasnú tradičnú chuť. Samozrejme sa s polevami dá pohrať, tiež by som si najradšej na to vyliala šľahačku popr. šlahačku s mascarpone a k tomu taký mangový džem, nutellu, alebo čo ja viem čo ešte. Vlastne to tak asi aj nabudúce spravím… 🤔😁