Katkin všemír

Pască

Veľkonočnú pásku z Ukrajiny sme tu už mali v podobe chutného sladkého bochníka s cukrovou kráľovskou glazúrou, posypanou farebnými ozdôbkami. V Rumunsku si tiež pečú podobný bochník s podobným názvom, ale je plnený lahodnou tvarohovou plnkou. Samozrejme do nej pchajú aj hrozienka, ktoré ako viete, ja nedávam 😀 Pôvodne som tento koláčik už nechcela robiť, ale zvedavosť bola silnejšia, nakoľko milujem všetko, čo sa podobá cheesecakeu a ešte k tomu v mäkkom bochníčku s citrusovou príchuťou.

A tak som si vzala na cesto

  • 300g hladkej múky na kysnuté cesto
  • 180ml mliečka
  • 20g masielka
  • 60ml oleja
  • 1PL cukru
  • štipku soli
  • 15g droždia, alebo polku bal.sušeného

Na plnku

  • 300g tvarohu (ja som si zmiešala tvaroh s mascarpone, lebo je to mňamózne 🙂 )
  • 2 vajká
  • 2PL cukru
  • vanilkovú pastu
  • citrónovú kôru
  • 1PL škrobu
  • 1PL oleja (ja som si tam dala takúto šmakotku, olivový olej s citrónovou príchuťou:

Cesto som spracovala ako typicky kysnuté a nechala v teple rásť. Potom som ho rozdelila na 3 časti, s tým, že dve rovnaké a tretiu menšiu… Tak od oka. Prvú som rozvaľkala na spodok 22 cm pekáča. Druhú časť som rozdelila na dve časti, urobila z nich dva špagátiky, ktoré som zatočila a dala ich po boku pekáča.

Do vnútra som kydla tvarohovú plnku a vzala si posledný malý kúsok cesta. Ten som rozdelila na 4 časti a takisto urobila šulčeky. Rovnako som ich po dvoch zatočila a dala na stred tvarohu do tvaru +. Nechala som ho ešte pol hodinku podkysnúť a natretý vajkom s mliekom dala piecť na cca 45 minút pri teplote 160-170°C podľa výkonu Vašej trúby. Ja som ho polku času mala prikrytý alobalom, aby mi nechytal vrch. Po upečení som ho potrela maslom s citrónovým olejom a nechala vychladnúť.

Je vynikajúci, ako cheesecake v buchtičke 🙂