Katkin všemír

Vasina torta

Neviem ako vznikla, ale je úžasná. Orechy, čokoláda, pomaranč k sebe patria a ten Balkán tam jednoducho cítiť. Veď vyskúšajte 😀

Na orechovú piškotu velkosti 20cm

  • 4-5 vajec podľa velkosti
  • PL cukru
  • 4-5PL mletých orechov
  • 1PL múky

Cesto sa robí ako klasická piškóta, čiže žĺtka a bielka zvlášť a všetko sa to pekne spojí do nadýchaného cesta, ktoré sa pri teplote 180°C pečie asi 20minút. Cesto by malo byť hrubé cca 2-3cm, čo moje nebolo, lebo som robila z 3 vajec 😀 Preto bude optimum tých 4-5 ks ako píšem vyššie.

Cesto sa nechá pekne vychladnúť a zatiaľ sa môže spraviť plnka. Na ňu som si pripravila už optimálne množstvo ingrediencií:

  • 150g mletých orechov
  • 75ml mlieka (ak nemáš diétu, môže byť aj šľahačka)
  • 50g práš.cukru
  • kôra z 1 pomaranča plus ja som pridala trošku vody z kvetov pomaranča
  • 70g čokolády
  • 100g masla (pre milovníkov, odporúčam zmixnúť s mascarpone)
  • 4 žĺtka

Mlieko sa uvarí do bodu varu a zalejú sa ním orechy s nalámanou čokoládou, pomarančovou kôrou aj s vodou z pomarančových kvetov a všetko sa to spolu vymieša do hladka. Kým to chladne, nad parou sa vymiešajú žĺtka s cukrom, kým nezhustnú. Nakoniec sa vyšľahá maslo, pridá sa k nemu žltkový krém a nakoniec orechovočokoládová plnka.

Pripravené cesto sa poprepichuje špajlou a potrie sa pomarančovou šťavou. Na vrch sa nanesie plnka a nechá sa v chladničke stuhnúť. Potom sa vezmú

  • 4 bielka
  • 150g cukru
  • 75ml vody
  • štipka soli

Bielka so soľou sa pomaly šlahajú, kým sa varí sirup, ktorý keď dosiahne 118°C sa pomaly vlieva po stene misy k šľahajúcim bielkam. Potom sa robot zapne na plné obrátky a vyšľahá sa krásny pevný lesklý sneh. Ten sa natrie na vrch koláča, ozdobí sa nastrúhanou, alebo roztopenou čokoládou a posype sa mletými orechami.

Ja som sa opäť prepočítala a robila som z dvoch bielkov. Nie, treba zo 4 ako píše recept 😀

Nuž, a ja som si k tortičke dala ešte šľahačku, lebo s ňou to celé hralo dokonalú balkánsku pieseň 🙂