Tulumba
Iste si spomínate na španielske Churros, obalené v škoricovom cukre a namáčané do čokoládovej polevy. Robila som ich podla ich tradičného receptu, kedy sa do odpaľovaného cesta nepridávajú vajcia a pomer voda:múka je 1:1. Našla som však aj recepty, ktoré churrosky robia z francúzskeho odpalovaného cesta, čiže s vajcami a pomerom voda:múka – 2:1.. Neviem ako im, ale mne sa nafúkli, ako v trúbe, s dutým vnútrom a vznikli mi vlastne vyprážané eclairs 😀
Píšem to preto, lebo Tulumba je vlastne niečo ako churrosky, no po vyprážaní sa miesto cukru, ponoria do citrónového sirupu. Cesto je podobné tomu churrosovskému, ale pridáva sa aj kúsok vajca, no proste taký hybrid:
- 125ml vody
- 3PL masla (45g)
- 125ml múky + 1PL škrobu a 1PL krupice
- štipka soli
- 1 vajko (na 1h vody/múky idú 2 vajká)
Cesto sa robí klasicky, voda s maslom a soľou sa nechá rozpustiť v hrnci do zovretia. To sa dá potom nabok a nasypú sa suché ingrediencie, ktoré sa vmiešajú do tekutiny. Následne sa hrniec opäť postaví na sporák a upaľuje sa cesto, kým sa nespojí a neodlepuje od stien hrnca. Potom sa nechá vychladiť, ideálne v mixéry do ktorého sa šupne vajko a mixuje sa až kým nevznikne také hutnejšie lepivé cesto. To sa dá do sáčku s 1cm hrubou hviezdicovou špičkou a nožnicami sa odstrihávajú cca 4-5cm dlhé tyčinky rovno do oleja izbovej teploty. Potom sa už len zapne sporák a cesto sa pomaly začne smažiť do zlatohneda.
Pokiaľ nemáte sirup, tak je dobré si ho vopred uvariť. Mne sa osvedčil pomer voda:cukor – 2:1 a citronová šťava s plátkami citróna, ale kľudne si môžte spraviť aj hustejší s pomerom 1ku1. Do studeného sirupu sa vložia tulumby a nechajú chvíľku lúhovať. No a potom sa zjedia…
Sú úžasne chrumkavé z vonka, no neskutočne šťavnaté a príjemne sladké zvnútra. Sirup sa po rozhryznutí roztečie v ústach a celá tulumba sa v nich rozpadne. Naozaj príjemný zážitok 🙂
Pár som si ich obalila aj do škoricového cukru ako churrosky..
No a tie eclerkovité nafúknuté som si tiež obalila v cukri, ale aj potopila v sirupe, čím chytili takú zaujímavú pudingovú konzistenciu. No chuťovo boli super, také až krémové.😁