Babka nyagre
Na tento dezert som natrafila v minulosti viackrát a priznám sa, nepáčil sa mi, lebo vo mne vyvoláva tripofobiu. Pohľad na obrázky mi neboli zrovna príjemné, ale rebríčky, internety a samotní Moldavci by mi neodpustili, keby som ho vynechala. Oni si túto vec pečú vo veľkých kuchtách, ale mne postačila polovičná porcia v takej našej bežnej zapekacej mise, na ktorú som si vzala
- 5vajec
- 100ml oleja
- 150g múky
- 250ml mlieka
- 150g cukru
- 125ml kefíru
- 1PL vodky (nevynechať!)
- 1/2 PL sódy bikrabony
Vajcia s cukrom som vyšľahala do bledej, nadýchanej peny, do ktorej som vmiešala všetky ostatné ingrediencie. Takéto nadýchané cesto som vyliala do pomasleného pekáča a mal by sa pri plnej dávke (z 10 vajec) piecť pri teplote 180°C 90 minút a potom sa stiahne teplota na 100°C a pečie sa ďalších 90 minút. Tým, že ja som piekla menšiu porciu, tak podľa farby som piekla na 180°C zhruba hodinku a potom som dopekala pri 100°C ďalšiu hodinku. Koláč musí byť počas pečenia zakrytý vekom, alebo alobalom.
Keď koláčik povychladol, nakrájala som si ho a teda ochutnala…
Vplyvom sódy a kefíru dochádza k reakcii akú som mala pri írskom soda bread. Tento koláčik je však narozdiel od chlebíka ako napufňaná, mäkkulinká, šťavnatá špongia, plná bubliniek, akurát sladká a neskutočne dobrá. Chutí lahodne karamelkovo až vianočne, hoci žiadnu takú príchuť neobsahuje. Určite vyskúšajte, pokiaľ teda netrpíte tripofóbiou 😀