Mucenici (Rumunskí) vs Sfințișori (mucenici moldovenești – Moldavskí)
9. marca oslavujú Rumuni a Moldavci sviatok štyridsiatich svätých Valašských mučeníkov. Na ich pamiatku si doma robia tieto tradičné jedlá, kedy Rumuni varia 8čkové cestoviny vo vode s cukrom a orechami, ako symbol jazera, do ktorého boli vrhnutí. Moldavci si ich zas ctia v podobe sladkých žemlí rovnakého tvaru, ktoré po upečení namočia do sirupu, potrú medom a taktiež posypú orechami.
Ako prvé som si mučeníkov okúpala podľa Rumunskej tradície. Žiaľ, u nás sa takéto cestoviny nepredávajú a tak som si ich musela vyrobiť sama. Komu sa ale nechce a mal by chuť si uvariť takúto dobrotku, môže použiť akékoľvek cestovinky, napríklad kolienka, mušličky, písmenká… 🙂
Ja som si podľa ich staromaterinských receptov zobrala
- 100g múky
- 50ml vody
- 10ml oleja
- štipku soli,
vypracovala mäkké cesto, ktoré som po 10 minútovom odpočinku vyvaľkala na tenučký plát. Rumuni, ktorí si takto vyrábajú cestovinky, majú špeciálne vykrajovátka, no ja ich samozrejme nemám, a tak som si poctivo nakrájala šnúrky dlhé 3cm, široké asi 0,5cm a spravila takéto 8.
Samozrejme, moje rustikálne cestoviny boli všelijaké, len nie rovnaké, ale boli poctivo domáce. Takto pripravených mučeníkov som nechala cez noc na plechu obschnúť.
Keď nadišiel ich čas, utopila som ich v jazere, ktoré som si urobila z
- 500ml vody
- 2PL cukru
- 1/2čl škorice
- nastrúhanej pomarančovej a citrónovej kôry
- štipky soli
- vanilky
- pol deci rumu
Všetko som to dala do hrnca a keď mi polievka začala vrieť, pridala som cestoviny, ktoré som varila do mäkka asi 15 minút. Niektoré recepty po uvarení pridávajú mleté orechy priamo do hrnca, plus potom na vrch do misky, a niektoré iba do misky na posypanie. Ja som tam šmarila za dve lyžice mletých vlašských orechov a potom som si ešte trošku nasypala na vrch misky.
Mucenici sa podávajú teplý aj studený. Mne chutili aj aj a na studených som si dala aj trošku šľahačky, s ktorou to bolo masakrálne. Taká príjemne sladká exotická polievka 🙂
Moldavčania si svojich osmičkových mučeníkov pečú z kysnutého cesta, na ktoré som si vzala
- 250g múky
- 150ml mlieka
- 20g masla
- 50ml oleja
- 1PL cukru
- štipku soli
- pol balíka sušeného, alebo 15g čerstvého droždia
Spravila som si klasické kysnuté cestíčko a na dvoch raňajkových mučeníkov som si vyvaľkala 4 šulčeky, ktoré som po dvoch takto zmotala
Konce som spojila a pretočila do tvaru 8.
Nechala som ich ešte 20 minútiek podkysnúť a potreté rozšľahaným vajkom s mliekom sa piekli asi 15-20 minút pri teplote 180°C.
Hneď po upečení sa utopia v sirupe, ktorý som varila z
- 500ml vody
- 150g cukru
- citrónovej a pomaranč. šťavy spolu s ich nastrúhanými kôrami
Potom sa potrú medom a posypú mletými vlašskými orechmi (Janko ich nemá rád, tak jemu som dala lieskové)
Fantastické mäkkučké cestíčko s príjemnou citrusovou sladkosťou je proste top. A na raňajky s domácim masielkom čistá dokonalosť.. 🤤